Annons
Nyheter

Trelleborgsandan kväver demokratin

I det senaste numret av Vårt Trelleborg, kommunens eget informationsblad, hyllas radarparet Egil Ahl och Lars Christensson i en sockersöt artikel.
Nyheter • Publicerad 4 november 2003

Artikeln är häpnadsväckande ur flera synvinklar. En tidning betald av skattemedel propagerar omaskerat för de styrande i kommunen. Här talas om hur en Trelleborgsanda fötts och om ett radarpar som lägger gemensamma strategier. Så bra att socialdemokrater och moderater slipper lägga pengar ur de egna partikassorna för att få en skönmålad bild av kommunalråden som två ansvartagande män som alltid ser till kommuninvånarnas bästa. En bild som distribueras hem i brevlådorna till dem som betalar -- medborgarna. Ett informationsblad av typen Vårt Trelleborg får akta sig väldigt noga för att bli en maktens megafon. Det senaste numret tangerar den gränsen. Men kanske är Vårt Trelleborg en del av Trelleborgsandan? Vårt Trelleborg visar också, oavsiktligt visserligen men ändå, att de lokala moderaterna har övergett sina väljare. För den som söker ett alternativt styre är en röst på moderaterna bortkastad. Nu förklarade moderaterna Lena Greén och Ina Liljeberg i en debattartikel i Trelleborgs Allehanda den 3 november, att kommunpolitiken inte spelar så stor roll. Det är ändå sossarna som styr riket. Så när fienden är övermäktig så säger den lokala moderata logiken att man byter läger, allt enligt den gamla devisen "If you can't beat them -- join them". Det märkliga är att moderaterna i Trelleborg både vill äta kakan och ha den kvar. Det är förmodligen unikt att anse sig sitta i opposition samtidigt som man delar makten. Det finns ingen trovärdighet i det agerandet. Att gå över gamla gränser kan visst vara nyttigt, särskilt när det gäller att bryta ett långt maktinnehavande. Det behövs nytt syre i maktens korridorer emellanåt. Men det moderaterna har gjort är inte att vädra ut det gamla, utan i stället allierar man sig med det parti som suttit vid makten sedan den allmänna rösträttens införande. Det vore helt schysst om man också stod för det. Den logiska följden blir då gemensamma valsedlar för moderater och sossar 2006. Då vet ju trelleborgarna vad de får; den där härliga Trelleborgsandan. Men att folket får välja mellan valsedlar med olika namn på men ändå får samma regering, det ger inga vackra associationer. För en levande demokrati måste folket få ett seriöst alternativ. När de etablerade partierna sviker det åtagandet och säger "Det spelar ingen roll hur ni röstar för vi kan ändå inte förändra någonting", är det verkligen inte att ta fajten. Därför är det viktigare än någonsin att oppositionspartierna vässar sina klor. Här är samarbete något önskvärt och nödvändigt för att visa att man vill köra ut betongen ur rådhuset. Finns kraften och viljan att presentera ett gemensamt alternativ?

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons