Nyheter

Trelleborgs centrum lever vidare

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2005

Trelleborgs centrum har en framtid som bra handelsplats. Med fastighetsbolaget Abitares satsning och Åhlénsetableringen finns all anledning att vara optimistiskt vad gäller Trelleborgs stadskärna. Här finns en god utvecklingspotential, särskilt som inflyttningen av köpstarka grupper till kommunen är stor. Annars skulle inte en så etablerad aktör som Åhléns satsa i staden.

Det hindrar inte att centrumhandeln och handeln i Trelleborg som helhet har en svag utveckling – bortsett från dagligvarusidan, där konkurrensen och därmed tillväxten är bra. Det visar statistik från Handelns utredningsinstitut, HUI.

Handlarna i Trelleborgs centrum har alltså en del att jobba med för att behålla och få nuvarande kunder att handla mer, och för att få nya. Konkurrensen från köpkomplexen i Malmöregionen är hård. Många butiksägare har också helt andra konkurrenter. Handeln över internet ökar snabbt, och ger rejäl prispress och tillgång till ett stort utbud, både vad gäller fysiska varor som hemelektronik och böcker, eller musik och film som tankas hem i digital form.

Vid sådana förändringar gäller det att vara med och acceptera den nya verkligheten – inte hålla emot. Framtiden handlar inte om att arbeta för att stoppa nyetableringar utanför stadens centrum. Motståndet mot externhandel är kortsiktigt. För som Handelns utredningsinstituts regionchef Sven-Arne Carlsson säger: "Handel ger handel". Trelleborgshandeln hade stått betydligt starkare om kommunen för tio år sedan lyckats etablera ett externt handelsområde.

Centrumhandeln erbjuder annat, som ingen internetbutik eller anonymt köpcentrum kan åstadkomma. Det handlar om att stärka sådana saker som en citykärna med sin status som naturlig träffpunkt kan konkurrera med. Kundrelationer, service och trivselfaktorn är avgörande. Det betyder inte att alla kan överleva. Även hårt kämpande butiksägare kommer att bli tvungna att lägga ned. Men medan vissa verksamheter försvinna, så kommer andra som bättre passar i den nya tiden komma till. I arbetet för ett livaktigt centrum är det enda rätta att handlare, fastighetsägare och kommun gör allt för att möta framtiden. Att mota den går nämligen inte.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.