Annons
Nyheter

Trelleborg hårdast drabbat av ny fastighetsskatt

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2007

När fastighetsskatten vid kommande årsskifte ska sänkas får 3 510 villaägare i Trelleborgs kommun HÖJD fastighetsskatt.

Det visar statistik som Villaägarnas Riksförbund låtit SCB ta fram.

Annons

35 000 småhus i Skåne får höjd skatt. Det innebär att var tredje småhusägare i Trelleborg från och med årsskiftet kan räkna med en höjd fastighetsskatt.

Totalt i landet drabbas drygt 220 000 husägare. Det är tvärtemot vad Finansminister Anders Borg lovade den 19 september. Då sa han: "Alla småhus får en sänkning av fastighetsskatten och en rätt kraftig sådan. Och hela landet tjänar på förslaget".

Det finns två förklaringar till att trelleborgare drabbas. För det första avskaffas dämpningsregeln vilket innebär att 2006 års taxeringsvärden får fullt genomslag. Höjda taxeringsvärden överstiger den lättnad som en justerad skattesats (0,75 procent) medför.

För det andra så kommer många av dem som gynnats av 2006 och 2007 års regel om att skatten på tomtvärdet inte får överstiga två kronor per kvadratmeter inte att få denna fördel.

Det var inte höjd fastighetsskatt som alliansen vann valet på. Det var sänkt! Flera åtgärder krävs nu om skatteökningen skall stoppas innan höstens riksdagsbeslut. Behåll frysningen av taxeringsvärdena 2006, stoppa 2009 års taxeringshöjning och slopa förslaget om att införa en retroaktiv skatt på redan beviljade uppskov.

Stefan Stjernedal

Regionchef

Villaägarna Region syd

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons