Annons
Nyheter

Trafikvett på skolschemat

Många brottas med att ta sitt körkort. Men de flesta i trafiken är inte bilister. Gå, cykla och köra moped får man göra utan en lapp i fickan som talar om att man en gång lärt sig trafikregler. Allt fler ungdomar bryr sig heller inte om att ta körkort, och kommer därför heller aldrig att lära sig de mest grundläggande trafikföreskrifterna.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2003

Bilister må vara drumlar som alla tror att de kör bättre än alla andra, men den som har kört bil vet också (eller borde veta) att man som cyklist eller gångtrafikant inte alltid syns, att bilisten har svårt att hålla koll på alla vinklar och att det faktiskt finns en anledning till att alla kör på höger sida. Förslaget om schemabunden trafikundervisning i skolorna har förts fram många gånger, men lika ivrigt slagits tillbaka som något som skolan inte ska befatta sig med. Det räcker med besök från trafikpolisen ett par gånger under skoltiden. Men att klara sig i trafiken är en förutsättning för att klara sig i livet, precis som att klara av att räkna pengarna i plånboken. Därför borde också skolan bidra med att ge barn en bra grundläggande trafikutbildning. Den som cyklar ska veta att det innebär ansvar, att trafikreglerna inte ger cyklisten företräde överallt och att det där med ljus och reflexer inte är till för att man ska se utan för att man ska synas. Att köra bil med alkohol i kroppen har vi lärt oss är omoraliskt och farligt, men få drar sig för att cykla hem fulla utan ljus på tvåhjulingen. Trafiksäkerhetsarbetet i Sverige är bra. Den hånade nollvisionen har bidragit till att göra situationen ännu bättre. Men fortfarande är det många som dödas och skadas i trafiken. Inte minst oskyddade trafikanter. Statistiken över skadade är högst osäker, orsaken till huvudskador och tandskador som innebär stora kostnader rapporteras aldrig. Men över 100 mopedister, cyklister och gående dog i trafiken förra året, och över 1 000 allvarliga skador rapporterades. Med trafikvett på skolschemat så kan vi spara liv, lidande och pengar.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons