Tid för ny infokampanj
ººVågar man skaka hand med någon som är smittad, vistas i samma rum, andas samma luft? Tänk om viruset kan överföras genom maten?
På mitten av 1980-talet var rädslan stor för den nya dödliga farsot som spred sig över världen. Teve visade bilder av avmagrade, döende män med variga bölder. För det var ju de homosexuella som fick sjukdomen, och andra omoraliska, promiskuösa riskgrupper - prostituerade och sprutnarkomaner. Vi andra kunde vara lugna, men måste skydda oss mot de potentiella smittbärarna.
Det är lätt, så här i efterhand, att raljera över rädslan för det okända. Men det fanns i inledningen av hiv-epidemin stor okunskap, och överdriven försiktighet. När jag bevakade en aidskonferens i början av 1990-talet kom jag på mig själv att tänka att jag kanske borde tvätta händerna efter det där handslaget , man vet ju aldrig.
Okunskapen bidrog också till rädsla för och stigmatisering av grupper av individer. Vissa länder, som Kuba, valde att helt sonika fängsla de som bar på viruset. Andra länder stoppade huvudet i sanden och förnekade sjukdomens existens.
I Sverige bidrog en ganska rigorös smittskyddslagstiftning, och föredömliga landsomfattande kampanjer till att hålla spridningen i schack. Informationskampanjerna tydliggjorde hur smittan spreds - inte genom handslag – och hur man kunde skydda sig. Kampanjerna uppmärksammade att hiv var någonting som kunde drabba alla, och berörde alla. En viktig insats var också det framgångsrika, men konstigt nog fortfarande så kontroversiella, sprutbytesprogrammet i Skåne.
Det var då det.
Nu visar siffror att antalet svenskar som fått hiv ökade rejält förra året, framför allt i storstadsregionerna. Värst är situationen i Skåne.
I fjor rapporterades i landet i sin helhet 541 fall till Smittskyddsinstitutet. Det är det högsta antalet sedan 1986. Antalet personer som har smittats innanför landets gränser var 178 – en ökning med 70 procent jämfört med 2006.
"Anslagen till hiv-prevention har legat still trots att vi sett en ökning under hela 2000-talet", påpekade RFSL:s ordförande Sören Juvas, i en intervju i Svenska Dagbladet. Sören Juvas menar att ökningen av hiv inte borde komma som någon överraskning för landets politiker.
Möjligen har de alltmer utvecklade bromsmedicinerna, och den yngre generationen som inte upplevt hiv- och aidskampanjerna på 1980-talet bidragit till en attitydförändring. Vad vet egentligen dagens artonåringar om hiv och aids? Om riskerna, och om fördomarna?
Är det inte hög tid för nya informationskampanjer?
Pernilla Ståhl är frilansskribent och redaktör på OBS, i P1.