Annons
Nyheter

Tid för maktskifte

Nyheter • Publicerad 1 januari 2006
Vem vågar utmana Egil Ahl? ARKIVBILD CLAES NYBERG
Vem vågar utmana Egil Ahl? ARKIVBILD CLAES NYBERGFoto: 

2006 kan i bästa fall bli maktskiftenas år. I Sverige, i Skåne och i Trelleborg. Maktskiften är en livsviktig del i en fungerande demokrati.

I Trelleborgs kommun är det verkligen dags för något nytt. Det politiska styret här, där socialdemokraterna envist sitter kvar, nu med stöd av det näst största partiet, moderaterna, är illa ur demokratisk synvinkel.

Annons

Det finns de som älskar den här formen av maktkoalitioner. Det ger, hävdar de, långsiktighet i politiken och befriar oss från politiskt käbbel.

Det kan låta tilltalande. Breda uppgörelser har sina poänger och är ibland nödvändiga och önskvärda. Och politisk pajkastning kan man onekligen tröttna på.

Men. Och detta är ett viktigt men, vad ska vi med demokrati till om det inte finns tydliga alternativ? En livskraftig demokrati ska innehålla öppen politisk diskussion, och den ska definitivt innehålla maktskiften. Att ett parti, som socialdemokraterna i Trelleborg, så totalt dominerar politiken i decennium efter decennium, att de verkliga besluten tas någonstans långt bort från offentlig debatt och öppna politiska forum, det är skadligt.

Det är farligt att samma personer sitter kvar på samma höga politiska poster i mandatperiod efter mandatperiod. Demokratin behöver att personer med nya kontaktnät och nya idéer kommer in och tar plats. Politiken ska inte vara ett evigt levebröd utan ett förtroendeuppdrag under en begränsad period.

Men en sak är klar. Det är inte socialdemokraternas fel att partiet vinner val. Och det är knappast Egil Ahls fel att han sitter ohotad på sin post. En stark man, är en stark man, älskad och avskydd, den som skuggar allt annat och som det inte verkar växa någonting under.

Trellesossarna ska inte stå för maktskiftet. Det ska oppositionen göra. Det är naturligtvis oppositionens fel att inget händer. De har inte format ett starkt alternativ och utmanat på allvar. I stället för att erövra makten har de sett uppgörelser med socialdemokraterna som den självklara vägen till att åtminstone komma nära makten. Vi har fått en uppsjö av partier i fullmäktige, det ena märkligare än det andra, och en situation som lämnar oss utan en samlad opposition.

Precis som invånarna i flera kommuner i norra Sverige faktiskt vält omkull det som tycktes vara en evig socialdemokratisk makt, så är det möjligt att göra i Trelleborg. Det kan handla om en färgstark person i ett nytt eller i ett gammalt parti som snabbt ritar om den politiska kartan.

Eller så kan det vara flera partier och flera politiskt engagerade som bestämmer sig för att nu är det dags att lufta ut, riva upp och måla om.

Men då är det dags att sätta igång – omedelbart. Med konkret politik och förändringsförslag. Det är dags för en Trelleborgsopposition som visar att opposition inte alls behöver handla om politiskt käbbel, utan faktiskt viljan att förändra till det bättre. Det första seriösa alternativet har stor chans att få Trelleborgs Allehandas stöd under valrörelsen. Det är bara att hoppas. Trelleborg behöver ett maktskifte.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons