Nyheter

Tid för enighet om E 6

Nyheter • Publicerad 5 mars 2007

Sexpartialliansen i Trelleborg ser ut att ha skrotat planerna på en ny dragning av E 6 norr om Maglarp. I stället ska trafiken dras enligt den ursprungliga planen fram till Maglarpsrondellen. Så långt är alliansen överens. Men däremot råder det delade meningar om hur trafiken ska dras vidare därifrån – via den nuvarande sträckningen, eller via en ringled med en infart som går ned till den västra delen av hamnen och en infart som går ned till den östra delen av hamnen.

En ringväg är nödvändig. Att befria den västra infarten till staden från lastbilstrafiken öppnar för att göra den kuststräckan betydligt mer attraktiv. Hamngatan kan också få ett stort lyft om genomfartstrafiken går runt stan. Det skulle inte minst betyda en hel del för luftkvalitén med minskad biltrafik.

Man kan ha olika syn på vilken sträckning för E 6 som är bäst för Trelleborg – någon perfekt lösning finns inte heller, vissa problem flyttas bara runt. Men kommunens politiker har bestämt att den centralt belägna hamnen ska fortsätta att expandera.

Då måste det också till en infrastruktur på land som klarar att bära den trafik som storhamnen för med sig. Det borde ha varit klart och beslutat vid samma tidpunkt som den senaste halvmiljardinvesteringen i hamnen klubbades. Det politiska svajandet har försvårat kommunikationen med Vägverket och andra myndigheter och högre politiska nivåer. Trelleborg vill ha en väg men Trelleborg vet inte vilken väg, är helt enkelt inget bra budskap att nå fram med.

Det alliansen vill åstadkomma är att genom ett snabbt ställningstagande för en utbyggnad fram till Maglarpsrondellen – längs den sträckning som är miljöprövad och har en färdig arbetsplan från Vägverket – få igång bygget fort. Det är förståeligt. Men i denna typ av ärenden är det ytterst viktigt att nå så breda politiska överenskommelser som möjligt. Samtidigt är det så att just frågor som saknar ideologiska bottnar och enbart handlar om praktisk samhällsplaneringen, har en förmåga att dela mer än de förenar.

Många har egna intressen att försvara. Lantbrukare vill helst inte se motorvägar över ägorna. Den som bor längs infarten vid väster vill självklart slippa trafiken där. Likadant är det med boende på andra håll längs möjliga dragningar.

Desto viktigare att Trelleborgspolitikerna då en gång för alla kan samla sig för ett alternativ. Det här handlar om trafiklösningar som vi ska leva med under många decennier.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.