Systemskifte i förtroende
Vilket parti är bäst lämpat att leda landet i goda tider och när det blåser som snålast? Svaret handlar om vilket politiskt alternativ som inger mest förtroende.
Demoskops opinionsundersökning som publicerades på lördagen visar på ett historiskt systemskifte. Vore det val i dag skulle Moderaterna bli det största partiet med 35,5 procent av rösterna medan Socialdemokraterna bara skulle få 30,9 procent.
Den borgerliga alliansen skulle också enligt undersökningen få majoritet även om det gnisslar i maskineriet eftersom Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer under fyra-procentsspärren.
Detta är en mätning men flera undersökningar den senaste tiden har pekat åt samma håll, att skillnaden mellan blocken minskar.
När regeringsmakten nu kommit ifatt och förbi mitt under en finansiell kris är det ett systemskifte i förtroende. Nu är det inte Socialdemokraterna som står för stabiliteten och tryggheten när det råder finanskris. Det är Moderaterna med statsminister Fredrik Reinfeldt, och framför allt finansminister Anders Borg, som står för den trygga hamnen.
Förtroende tar lång tid att bygga upp samtidigt som det kan raseras snabbt. Den borgerliga alliansen har långsamt men säkert ökat sitt förtroendekapital för att till och med stärkas i kristider. Sedan Mona Sahlin i höstas ingick samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har förtroendet för henne och partiet fallit ihop som ett korthus.
Socialdemokraterna är hårt ansatta från flera olika håll, utifrån, inifrån och underifrån. I det yttre rödgröna samarbetet har Socialdemokraterna tappat sin egen styrfart. Internt försöker partiet att bygga upp en egen politik med så kallade rådslag men det sker under ledning av en försvagad Mona Sahlin.
Underifrån, från gräsrötterna, jäser missnöjet efter AMF-skandalen. Varannan svensk vill att Wanja Lundby-Wedin avgår som LO:s ordförande och det spiller över på Socialdemokraterna. Stödet från LO är oerhört viktigt för partiet och därför har också Mona Sahlin in det längsta ställt sig bakom Wanja Lundby-Wedin.
På lördagen krävde dock Mona Sahlin i Ekot att LO-basen ska lämna AMF-styrelsen och på söndagen kom beskedet, hon avgår från styrelsen. Men fortfarande finns kravet på hennes avgång som LO-ordförande.
Det är på valdagen om ett och ett halvt år som det gäller för den borgerliga alliansen men frågan är om inte slaget i praktiken är över. De enda orosmolnen finns istället för Centern och KD som riskerar att inte komma in i riksdagen vid nästa val. Att då ta steget ut och gå samman i en gemensam borgerlig valplattform kan vara en väg att gå.