Annons
Nyheter

Sverigedemokrater utan trovärdighet

Den 20 oktober i år publicerade Trelleborgs Allehanda debattartikeln "Demokratismitarna" med Sverigedemokraternas gruppordförande i Trelleborg, Per Klarberg, som angiven författare. Men Per Klarberg hade inte skrivit artikeln själv.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003

Den var en kopia ur partiorganet SD-Kuriren, och författad av Torbjörn Kastell. Agerandet medför att Trelleborgs Allehanda tills vidare inte publicerar debattinlägg från Per Klarberg. Sverigedemokraterna framhåller sig gärna som ett demokratiskt föredöme. Partiet slår i från sig den bild som man anser falskeligen målas upp av Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Att avfärda Sverigedemokraterna som nazistiskt eller högerextremt är också att göra saken väl enkel för sig. Möjligen är epitet extremnationalistiskt bättre. Klart är att Sverigedemokraterna gärna ser sig som en försvarare av de traditionella välfärdssystemen och blandekonomin. Och huvudreceptet för att åstadkomma det trygga Sverige är att så många invandrare som möjligt återvänder till sina "hemländer". Folk av olika ursprung kan nämligen inte umgås utan att slå varandra på käften, är partiets grundtes. Alla ska tillhöra ett folk, en nation och en kultur. Sverigedemokraterna ser fiender inte bara i sina politiska motståndare, utan också i medierna, som man menar förtiger sanningen. Medierna låter aldrig Sverigedemokraterna komma till tals, heter det. Trelleborgs Allehandas ledarsida företräder de liberala värderingarna, där lika respekt för alla människor oavsett ursprung och religiös tillhörighet är en självklarhet. Däremot är vår tidning en plats där olika politiska åsikter ska ges plats på debatt- och insändarsidor; så länge de håller sig inom de lagar och regler som ansvarig utgivare har att följa. Utgångspunkten är att läsarna är intelligenta nog att dra sina egna slutsatser och välja vem de kan lita på. Därför har också Per Klarberg, Sverigedemokraternas lokale man i Trelleborg, fått publicera ett debattinlägg, den 20 oktober i år. Under rubriken "Demokratismitarna" anklagade han det politiska etablissemanget för att stänga ute Sverigedemokraterna från det demokratiska arbetet. Debattartikeln var värd att begrunda. Men artikeln var inte författad av Per Klarberg. Artikeln var ett plagiat av en ledarartikel av Sverigedemokraternas Torbjörn Kastell, i partiorganet SD-Kuriren. Torbjörn Kastell säger att han var omedveten om att Per Klarberg skickat in debattartikeln under eget namn till Trelleborgs Allehanda. Per Klarberg säger däremot att han fått tillstånd av Torbjörn Kastell att använda debattartikeln. Oavsett vilket medger Per Klarberg att han inte upplyste Trelleborgs Allehanda om att artikeln varit införd i SD-kuriren och att den då signerats av Torbjörn Kastell. Mot den bakgrunden stängs debattfönstret i Trelleborgs Allehanda tills vidare för Per Klarberg. Per Klarberg har informerats om detta, och accepterat det.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons