Annons
Nyheter

Sverige förlorade till Irland

Nyheter • Publicerad 27 juni 2006
En grön ö – men det är inte främst naturen som lockar EU-medborgarna mer än Sverige.
En grön ö – men det är inte främst naturen som lockar EU-medborgarna mer än Sverige.Foto: 

När statsminister Göran Persson slängde ur sig varningen om social turism inför utvidgningen av EU till 25 medlemsstater, så kom han undan ganska milt. Jämför med kritikstormen mot folkpartiets språktestsförslag, och det är lätt att se att bedömningsmallen är olika beroende på vem som säger saker.

En socialdemokratisk statsminister kan uttrycka sig på ett föraktfullt och respektlöst sätt, utan fakta som grund – och sedan glida ur saken som om ingenting hänt. Det märkliga är så här i efterhand att den faktiska låga arbetskraftsinvandringen från till exempel Polen och Baltikum till Sverige används som argument för att visa att Göran Persson hade fel. Kritiken borde var annorlunda: den låga arbetskraftsinvandringen från de nya medlemsstaterna är ett bevis på att Göran Perssons Sverige inte är tillräckligt attraktivt för den som vill arbeta och tjäna pengar.

Annons

Den som vill bygga en framtid för sig och sin familj genom att arbeta söker sig helt enkelt helst någon annanstans. Som till Irland. Enligt Swedish institute for European Policy Studies, SIEPS, kom invandringen från de nya medlemsstaterna, främst Polen, att bli betydligt lägre än väntat i Sverige. Men i Irland blev den betydligt högre än väntat.

Och vad ledde det till? Jo i Irland arbetar 90 procent av de nyanlända EU-medborgarna, mot 62 procent av irländarna själva. Den nya arbetskraften har varit efterlängtad i den heta irländska ekonomin – ändå talades det om hotet om sänkta löner och ökad arbetslöshet bland den inhemska befolkningen inför utvidgningen. Men arbetslösheten ökade inte, utan tvärtom ökade antalet lediga jobb. I februari 2006 hade 16 procent av de irländska företagen vakanser – mot 10 procent i maj 2004. Arbetslösheten är fortsatt bland EU:s lägsta, tillsammans med Danmark och Nederländerna. Från maj 2004 till februari 2006 hade 186 000 arbetstillstånd utfärdats i Irland till medborgare från de nya medlemsländerna – hälften gick till polska medborgare. Färre än 1 000 av de utländska EU-medborgarna var registrerade som arbetslöshetsbidragstagare.

I Sverige fick 8 487 medborgare från de nya EU-länderna uppehållstillstånd 2004, och året efter var samma siffra 9 012. Det inkluderar studenter och anhöriga. Detta under goda tillväxtår "i världens bästa land". I själva verket är den blygsamma invandringen till Sverige från de närliggande länderna ett allvarligt tecken på att Sverige inte är tillräckligt attraktivt för utländsk arbetskraft. Den som vill tjäna pengar och arbeta väljer helt enkelt att åka någon annanstans än till Sverige. Storbritannien och Irland är förstahandsvalet i Europa. Språket anges som en förklaring. Den hetare arbetsmarknaden som en annan. Och så en sak till: vem vill åka och arbeta i ett land där man inte är välkommen.

Glöm inte att det var i Sverige som arbetare från Lettland kunde mötas av fackförbundsföreträdare som skrek åt dem att "Go home!". Det var i Sverige som Byggnads tapetserade det offentliga rummet med reklam som jämställde utländska byggarbetare med prostituerade.

Och det var i Sverige den socialdemokratiske statsministern Göran Persson sjöng ut i populistiska toner och varnade för social turism. Som vilken Ian eller Bert som helst.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons