Nyheter

Svensk åldersfixering

Nyheter • Publicerad 8 maj 2008

I den uppsjö av ombudsmän som vårt land begåvats med under de senaste årtiondena finns en diskrimineringsombudsman, vars uppgift rimligen borde vara av bekämpa all slags diskriminering. Men gör han det? Hur ofta hör man om fall av åldersdiskriminering, trots att sådana är bland de vanligaste i vårt land, där man vid tjänstetillsättning undantagslöst föredrar en yngre sökande framför en äldre, även om den senare är avgjort mer kvalificerad.

Detta är ett utslag av den åldersfixering vi i Sverige drabbats av. Äldre människor kan av naturliga skäl inte utföra fysiskt krävande arbetsuppgifter, men de är genom erfarenhet och förvärvade kunskaper ofta klart överlägsna inom många andra områden.

De flesta västländer har en lagstadgad pensionsålder, som oftast betyder r ä t t till pension. I Sverige har vi bytt ut rätt mot skyldighet och den allmänna inställningen tycks vara att när man fyllt 65, skall man stanna hemma och vattna blommor. Om vi gör en kort återblick på ett par minnesvärda årtal under 1900-talet kan man bara dra en suck av lättnad att inte den svenska modellen gällde där och då

Sommaren 1940 stod Hitlers till synes oövervinnerliga styrkor vid Engelska Kanalen redo att svälja också det fria Europas sista utpost. Storbritannien vände sig då till Winston Churchill, 66, som med fast hand, okuvlig vilja och en enastående retorik fick med sig hela sitt folk och räddade inte bara sitt land utan hela den fria världen. 1949, fyra år efter det att Hitler lagt sitt "tusenåriga rike" i ruiner, bildades den Västtyska Förbundsrepubliken och valde till regeringschef Konrad Adenauer, 73. Fram till sin avgång fjorton år senare byggde "der Alte" ur detta totalförstörda land upp en ekonomisk stormakt. 1958 stod stormakten Frankrike vid randen till en ekonomisk katastrof. Då tog Charles de Gaulle vid 68 års ålder resolut tyglarna och lyckades stoppa raset. Under sina elva år som landets president, styrde generalen sitt land tillbaka till sin storhet.

Samtidigt gjorde han och Adenauer för gott slut på de förödande krig som deras respektive länder sedan århundraden utkämpat mot varandra. Dessa två statsmäns samarbete kom att utgöra grundbulten i den europeiska unionen.

I USA kommer det republikanska partiet i augusti att nominera John McCain som sin kandidat till president i världens ledande demokrati. McCain är född 1936 och kommer på valdagen att ha fyllt 72. Reagan var nära 74 när han blev omvald 1984.

Våra riksdagspartier utnyttjar också sina pensionärer till kvalificerade uppdrag. Att applådera partiets valtalare, till exempel.

Henry R. Leo är tidigare diplomat
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.