Annons
Nyheter

Sveket mot våra äldre

Nyheter • Publicerad 10 november 2005

Det tog inte mer än en vecka innan moderaterna i Vellinge hade brutit sitt löfte om att skattesänkningen på 73 öre under 2006 inte skulle innebära några nya besparingar inom kommunens verksamheter. Nu gäller det äldreomsorgen och såväl äldre, anhöriga som personal är tagna på sängen. Bakgrunden är att den senaste upphandlingen av entreprenad på Almgården och Månstorpshemmet blev som uttryckts i M-nämnden "mycket" lägre än man räknat med. Hur de nya entreprenörerna skall klara detta vet vi inget om men det hindrar inte kommunen (läs moderaterna) att utan förvarning ställa samma ekonomiska krav på övriga enheter inom äldreomsorgen. Detta gör man trots att man borde vara medveten om att det inte finns någon som helst utvärdering av hur de nya entreprenörerna kommer att klara av sina åtaganden. Borde inte detta stämma till eftertanke?

Vi socialdemokrater tycker att det vore både oansvarigt och omdömeslöst att inte först låta de nya entreprenörerna visa att de faktiskt kan hålla en godtagbar kvalitetsnivå utan att pumpa in extraresurser inom sina respektive enheter innan vi ställer samma kostnadskrav på övriga enheter. Ibland kan det vara en fördel att skynda långsamt och först analysera olika effekter. I stället drar moderaterna iväg helt utan förvarning och skapar naturligtvis både oro och kaos.

Annons

Ovanpå dessa förändringar läggs också nya krav på att personalen ska städa lägenheterna och i förlängningen även allmänna utrymmen. Allt detta tar ju tid att arbeta in i de nuvarande arbetsuppgifterna och att få det att fungera.

Vi menar att kommunen borde låta verksamheterna få arbeta i lugn och ro för att hitta sina arbetsformer och rutiner och därefter göra en grundlig utvärdering hur kvaliteten är på de olika enheterna och driftsformerna. Då får man också ett bättre underlag för att gå vidare i utvecklingen av äldreomsorgen och då naturligtvis i samråd med våra anställda, anhöriga och övrig personal inom äldreomsorgen.

Som vanligt har personalen inte varit informerad om vad som är på gång utan sparförslaget har presenterats av platschefen som "det har dom bestämt i M-nämnden och det är ingenting vi kan göra något åt". Men det är fel. Frågan om nerskärningar inom kommunens egen verksamhet på Postgården och Postiljonen har inte varit uppe för diskussion i nämnden. Enligt vår uppfattning är det ett orimligt sparkrav på 1,7 respektive 2,2 miljoner kronor som åläggs dessa enheter för nästa år. Att påstå att detta inte skulle påverka kvaliteten negativt tyder på en bristande insikt i verksamheten.

Socialdemokraterna har inget emot en kostnadseffektiv verksamhet men den måste också kombineras med en hög kvalitet i verksamheten. Dessutom ser vi personalen som en tillgång som vi bör lyssna till och föra en dialog med. En kommun måste vara lyhörd och lyssna till de anställda och medborgarna. Just nu tycks Vellinge kommun ha tappat både omdöme och öron!

Mats Tindberg

Anders Lovén

S-gruppen i M-nämnden/

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons