Nyheter

Studietorgen ger bra resultat

Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

I en debattartikel av Ronnie Johansson (LR) framkom synpunkter på studietorgen på Söderslättsgymnasiet samt den tid som åtgår för lärarna att bemanna dessa studietorg. Vi inom skolledningen ser det som viktigt att ge Trelleborgs Allehandas läsare bakgrunden till varför vi har studietorg och varför vi tycker att dessa är viktiga.

Studietorgen är en central och viktig del för att nå de uppsatta kunskaps- och flexibilitetsmålen och med studietorgen sätter vi verkligen eleven i centrum. Vi vill bland annat öka andelen elever som lämnar gymnasieskolan med godkända betyg för att ge så många elever som möjligt en bättre chans att förverkliga sina egna mål och drömmar.

Dessvärre finns alltför många elever som av olika anledningar inte har möjlighet att få den hjälp de behöver med studierna hemma. Studietorgen finns till för dessa elever; så att de kan få kvalificerad och kompetent hjälp av skolans lärare i en lugn och trygg miljö med nödvändiga tekniska hjälpmedel.

I den nationella läroplanen fastslås att undervisningen skall anpassas till varje elevs förutsättningar och behov och studietorgen fyller en viktig funktion för dessa, de mest utsatta, eleverna att möjliggöra fortsatt lärande och kunskapsutveckling oavsett bakgrund, språk eller tidigare kunskap.

Svensk skola får ibland utstå kritik för att inte stimulera de mest studiebegåvade eleverna. Även här fyller studietorgen ett syfte, nämligen att ge ambitiösa elever möjligheten att fördjupa sig i valda ämnen under överinseende av uppmuntrande lärare. Studietorgen ökar alltså skolans möjligheter att möta eleven utifrån dennes enskilda behov och vi menar att den bästa och mest rättvisa miljön att möta elevernas varierande studiebehov är i skolan.

För att ge eleverna den hjälp och motivation de behöver krävs kunniga och kompetenta lärare. Varje program har i nuläget sitt eget studietorg och förutom dessa programstudietorg finns ett studietorg på vardera mediatek samt ett för vuxenutbildningen. Ordinarie lärare besätter programstudietorgen och det finns dessutom fem anställda studietorgslärare, med olika ämneskompetenser, vilka enbart befinner sig på studietorgen, det vill säga de har ingen vanlig klassrumsundervisning. Vi tycker det är självklart att lärarna skall finnas i skolan i så stor utsträckning som möjligt för att kunna hjälpa eleverna på bästa sätt. Enligt gällande avtal innebär detta att varje enskild lärare som arbetar 100 procent har 35 timmar reglerad arbetstid (i skolan) och minst 10,5 timmar per vecka till för- och efterarbete (förtroendetiden). Dessa 10,5 timmar kan lärarna förlägga var de vill.

Hur går det då med studietorgen? Dessa har varit i drift sedan höstterminen 2005 och trenden är tydlig! Fler och fler elever besöker studietorgen och elevernas resultat har förbättrats. Vissa elever avtalar tid med en speciell lärare, andra går till studietorgen då det passar dem. Vissa elever får enskild hjälp, andra får hjälp i en mindre grupp. Vi vill att eleverna skall tillbringa sin tid mellan lektioner på våra studietorg men studietorgen är inte några uppehållsrum. Att elever som sitter på ett studietorg en timme eller två småpratar emellanåt måste anses som godtagbart så länge de inte stör. Om elever beter sig olämpligt på ett studietorg är det givetvis lärarens ansvar att med sin erfarenhet och i sin ledarroll se till att alla elever får den lugn och ro de har rätt till.

Stefan Wikström,

rektor RO1

Bengt-Göran Persson,

rektor RO2

Marianne Ljung,

rektor RO3

Marianne Hammar,

rektor RO4

Inga-Lill Jönsson,

rektor RO5

Mattias Rådmark,

rektor RO6

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.