Stötta flickorna
Stötta flickorna
Sverige ska göra mer för att se till att unga kvinnor inte utsätts för hedersvåld. Det budskapet levererade integrationsminister Nyamko Sabuni på Svenska Dagbladets debattsida på fredagen.
I artikeln presenterades ett helt batteri av åtgärder:
Tvångs- och barnäktenskap ska kriminaliseras. Dispensmöjligheten för äktenskap innan 18 år ska avskaffas. Hälso- och sjukvården ska inte längre utfärda oskuldsintyg eller genomföra mödomsoperationer. Reglerna för arrangerade äktenskap ska skärpas.
I princip är det lätt att hålla med Sabuni på samtliga punkter.
Det är svårt att hitta förmildrande omständigheter kring barn- och tvångsäktenskap. I Sverige ska äktenskap givetvis ingås av myndiga personer som själva har möjligheten att fatta informerade beslut.
Och det kan tyckas bisarrt att svenska läkare i dag, år 2008, skriver intyg på att unga kvinnor är oskulder och utför ingrepp som gör att de blöder om de har sex.
Inte nog med det upprörande i att familjens värdighet kopplas till kvinnans oskuld. Det är en patriarkal, förtryckande föreställning som inte hör hemma i ett modernt samhälle.
Fixeringen vid blodfläckar på sänglinnena bygger dessutom på en myt. Det finns ingen mödomshinna. De flesta kvinnor blöder inte alls vid det första samlaget. Och därmed är det förstås också omöjligt för en läkare att konstatera att någon är oskuld.
De så kallade "rekonstruktionerna" av mödomshinnan, som är till för att säkerställa att kvinnan blöder på bröllopsnatten, är alltså ingrepp som skapar blödningar och smärta i onödan.
Men frågan om mödomsoperationer är mångbottnad. Det finns ingen bra lösning på problemet, utan endast mer eller mindre dåliga lösningar. Mycket tyder på att ingreppet är ett relativt utbrett fenomen. Socialstyrelsen har i en studie beskrivit det som "ett samhällsproblem som drabbar ett okänt, dock inte försumbart, antal flickor".
I somras visade en kartläggning som utfördes av Kickis Åhré Älgamo för Stockholms stad att elva av de tillfrågade 49 vårdinrättningarna utförde ingreppet. De övriga hänvisade patienterna vidare till andra kliniker.
Kartläggningen följdes av en hetsig debatt. Vissa debattörer propagerade för att mödomsoperationerna i landstingens regi genast borde förbjudas, eftersom de ger signalen att samhället ställer upp på hederslogiken.
Andra debattörer pekade på nackdelarna med ett sådant förbud. Dels finns risken att kvinnor som nekas hjälp av landstingen kommer att använda sig av mer osäkra metoder. Dels kan operationerna, paradoxalt nog, ha en befriande effekt. Om det blir känt att en "mödom" kan förfalskas, kan det på sikt leda till en annan syn på kvinnors oskuld.
Ett förbud är alltså ingen given genväg till frigörelse. Om förslaget ska genomföras måste man också satsa på andra åtgärder, som informationskampanjer och stöd till utsatta flickor.
Det finns ingen anledning att tvivla på Sabunis välvilja. Principen bakom förslagen är god. Men i jakten på de goda principerna är det viktigt att inte offra flickorna.