Annons
Nyheter

Storroffe och Lillroffe på äventyr

Kommer ni ihåg Roffe? Den där killen som tycker att man ska roffa åt sig så mycket man bara kan. Roffe har jobbat på Skandia i många år.
Nyheter • Publicerad 28 november 2003

Roffe fick platsen genom sina polare Roffe och Roffe som funnit att Skandia var en alldeles utmärkt lekplats för penningkåta farbröder. Roffe fick härliga bonusavtal godkända av den professionella styrelsen, och det bästa av allt var att ju mer luft man kunde blåsa in i bubblan desto mer bonus fick man. Lysande tyckte alla parter. Ägarna, de stora anonyma institutionerna som utsåg den där professionella styrelsen, sov gott. Småaktieägarna kunde hållas nöjda så länge aktiekursen gick upp. Pensionssparare fanns det också i ett hörn, och de fick ju sina stora löften om härlig återbäring. Det skulle dröja innan de blev upplysta om att löftena var luft, men då hade Roffe redan fått sitt. I dag är alla Roffare förvånade. Ingen är ju en Roffare egentligen. En Roffe har förklarat att han alls inte fått några 680 miljoner kronor i bonus. 280 miljoner ska det vara. 280 miljoner är ju ändå bara en fis i rymden om man betänker att Skandia gjort en förlust på 2,3 miljarder kronor de senaste åren.* Ett fett insiderjobb skulle andra säga. Roffarna var några stycken i Skandia, så de roade sig gott tillsammans när de plundrade runt. Nu granskas storroffarna och deras sysselsättning, och några av dem är brottsmisstänkta. Själva vill de säkert gärna se sig som en H&M-Persson eller Ikea-Kamprad. Men roffarna var aldrig några risktagare eller företagare. De spelade ett spel med andras pengar där rouletten var preparerad att alltid falla ut med vinst för dem. Deras verksamhet hade inget med entreprenörskap och företagsamhet att göra. Bolagsplundrare är bolagsplundrare och ska behandlas som sådana. Vi får väl se hur det blir med det. För Lillroffe i den lokala Systembolagsbutiken har domen redan fallit. Några gratisprovningar och småbelöningar för stora inköp och sparken var klar. Någon rättegång fick aldrig Lillroffe, och någon gammal bonus att vila ut mot har han inte heller. * (Rörelseresultatet i Skandia sedan 1996, enligt Peter Malmquist, börskrönikör Sydsvenska Dagbladet)

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons