Annons
Nyheter

Stora skillnader i EU-politiken

Nyheter • Publicerad 26 maj 2009

Det är stora skillnader i synen på europeisk politik mellan socialdemokrater och moderater. Vi vill sätta in jobbskapande åtgärder för att kunna minska arbetslöshet och misär och snabba på förloppet att komma ur den ekonomiska krisen. Moderaterna vill spara sig ur den.

Reinfeldt har avvisat att i något sammanhang ta upp frågan till försvar för den svenska modellen på EU-nivå. Littorin har på möte med Rådet ställt sig bakom den samlade europeiska högerns motstånd mot att diskutera en modifiering av utstationeringsdirektivet som enligt EU-domstolens domar tillåter lönedumpning.

Annons

Detta direktiv kräver Socialdemokraterna skall ändras så att lönedumpning åter kan beivras. Moderaterna vill tvärt om att usla löner, usla arbetsförhållanden och långa arbetstider skall vara lagliga konkurrensmedel för arbetsgivarna att använda när de tävlar om nya kontrakt. Det är nu fritt fram för samvetslösa arbetsgivare att öka sina vinster på arbetstagarnas bekostnad. Brott mot kollektivavtalen kan idag inte längre beivras med lagliga medel. Så vill vi inte att det skall få fortsätta. De hotar all välfärd i vårt och andra EU-länder. Vi gör allt vi kan för att få stopp på detta.

Den politik som Socialdemokraterna vill driva är att man öppnar upp den restriktiva hållning som Moderaterna under ledning av Anders Borg intagit. Det är skandal att regeringen först nästa år ger ett tillskott till kommunerna för att undvika avskedanden av skol-, vård- och omsorgspersonal. Det handlar inte heller om att anlita sedelpressen utan att använda pengarna till annat än skattesänkningar. Det så kallade jobbskatteavdragets tredje steg innebär 35 miljarder årligen.

Just när det gäller det så kallade jobbskatteavdraget är det intressant att peka på dess baksida nämligen att det medför att pensionärer, sjuka och arbetslösa beskattas högre än löntagare i motsvarande inkomstlägen. För att motverka detta vill Socialdemokraterna på EU-planet arbeta för att den europeiska lagstiftning som förbjuder diskriminering av äldre i arbetsförhållanden utvidgas även till andra områden, alltså även offentliga avgifter som skatter.

Även klimatutmaningen tydliggör att det finns olika alternativ i Europafrågorna. När det kommer till praktiska åtgärder så påstår man sig vara klimatsmart genom att huvudsakligen förlägga sina insatser i utvecklingsländer. För socialdemokrater är det självklart att man först måste städa upp i Europa och utveckla klimatteknik som sedan kan föras över till andra länder utanför EU.

Med mindre än en månad kvar till valet måste Europadebatten kretsa mer kring Europas huvudutmaningar och de politiska alternativen. Ekonomin och klimatet är de mest centrala frågorna i årets valrörelse. Konflikten mellan de politiska alternativen gäller att sluta utsätta våra löntagare för arbetslöshet och misär eller att envist kvarhålla vid ekonomiska principer avsedda för högkonjunktur.

Vallokalerna är öppna mellan 20 maj och 7 juni. Då är det väljarna som avgör.

Sten Björk

Styrelseordförande

i Trelleborgs socialdemokrater

Svar till Ewa Thalén Finné (M), den 20 maj.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons