Annons
Nyheter

Stoppa Lagrells miljongrop

Nyheter • Publicerad 21 november 2007
Lars-Åke Lagrell vill gräva ner 6,5 miljoner i backen. ARKIVBILD: PERERIK HENRIKSSON, SCANPIX
Lars-Åke Lagrell vill gräva ner 6,5 miljoner i backen. ARKIVBILD: PERERIK HENRIKSSON, SCANPIXFoto: 

Att gräva ner 6,5 miljoner kronor i marken – med stor sannolikhet till ingen nytta alls – samtidigt som kommunens övriga anläggningar skriker efter underhållspengar, dagis är under- bemannat och skolorna får dra in på svångremmen är fullkomligt vansinnigt.

Ändå är det vad Svenska fotbollförbundet och Lars-Åke Lagrell kräver av TFF och därmed arenaägaren Trelleborgs kommun.

Annons

Kommunens politiker hamnade i en gisslanliknande situation. Tänk om de genom att vägra garantera pengarna skulle föra ner Trelleborgs FF i Superettan – där Vångavallens osedvanligt gröna gräs tydligen duger som underlag?

Just som TFF samlat sig till att sy ihop ett sponsorgäng med höga ambitioner, anlitat en något butter men i Trelleborg helgonförklarad tränare och bestämt sig för att våga drömma om en ny arena.

Pengarna ligger där nu, klubbade och klara av ett stökigt fullmäktige, redo att grävas ned under jord på Vångavallen. Det måste stoppas i tid.

Svenska fotbollförbundet, som ställer licenskraven på klubbarna, måste ta sitt ansvar och ge Trelleborgs FF dispens. Smålänningen Lars-Åke Lagrell bör inte slösa med andras pengar.

•••

Socialdemokraterna i Trelleborg vill inte gärna tala om sitt ansvar för gamla synder. När de får kritik för att underhållet av kommunala anläggningar var otillräckligt under många år så lyder försvaret ungefär: "Men ni var ju med och beslutade om allt detta i enighet".

Det ligger förstås en sanning i det. Under många år fanns det inte någon opposition att tala om. Synd.

Det är nämligen nödvändigt med en väl fungerande opposition som i akt och mening att vilja det bästa med Trelleborg och skattebetalarnas pengar, synar alla större beslut i sömmarna. Det borde vara självklart i en organisation med en omsättning på sådär 2 miljarder kronor och sådär 3 100 anställda att det finns saker och ting som kan göras bättre och smartare.

Men huvudansvaret på bristfälligheterna under de gångna åren faller självklart på dem som satt på makten: socialdemokraterna.

Å andra sidan heter det i andra sammanhang att alliansen nu bara skördar det som socialdemokraterna tidigare sått. Men då handlar det förstås om positiva saker som Stavstensudde, nya skolor, Trelleborgen och jubileumsåret.

Annons

•••

Skolnämndens tidigare ordförande Sven Lindkvist (s) gick i kommunfullmäktige upp i talarstolen och förklarade vad som är orsaken till skolnämndens tajta budget.

Allt är Kunskapsskolans fel. Lindkvist gjorde klart att den kommit i helt fel läge. Just när underlaget för grundskolelever i Trelleborg sviktar.

Jo tack.

Mot bakgrund av den intensiva kampanj som fördes mot Kunskapsskolan planerade etablering från skolnämnd och skolförvaltning under Lindkvists tid som ordförande, så är det resonemanget logiskt. Kunskapsskolan utmålades som det stora hotet mot Trelleborgs skolor.

Tänk om socialdemokraterna i stället visat en annan attityd, där alternativa driftsformer välkomnats, där kommunen medverkat för att hitta lokallösningar, där Kunskapsskolan setts som ett positivt tillskott att mäta den kommunala skolan emot.

Nu kom skolan ändå – efterlängtad var skolan av elever, föräldrar och lärare. Och Trelleborg har fått ett skolalternativ som ökar kommunens attraktionskraft.

Trots dysterkvisten.

•••

För övrigt är det fel att TFF:s allsvenska status ska hänga på fullmäktigebeslut. Låt klubben ta över och driva arenan.

Annons

•••

Sverigedemokraterna sju mandat ger partiet ett stort inflytande så fort socialdemokrater och Trelleborgsalliansen är oense. Och tendensen är klar. Sedan det nya styret infördes – genom att socialdemokraterna la ner sina röster och därmed gav passivt stöd till alliansens politiska organisation – så har socialdemokraterna i de frågor där de och alliansen varit oeniga i oftast fått igenom sina förslag.

Så var det med motorvägsbygget. Likaså i måndagens fullmäktige – dock inte när det gällde Vångavallens värmeslingor, där huvuddelen av sverigedemokraterna lade ned sina röster efter att ha blivit övertalade i pausen.

Om det dyker upp en stor avgörande fråga för kommunen, där alliansen och socialdemokraterna är oeniga, så kan sverigedemokraternas röster vara det som fäller alliansregimen.

Precis så bräckligt är Ulf Bingsgårds (m) parlamentariska underlag.

•••

Egil Ahl (s) var för övrigt inte heller på detta kommunfullmäktigemöte. Det rimliga vore att han också formellt lämnade sin plats i kommunens högsta beslutande församling.

För inte ligger den gamle och lurar på come back?

•••

Nog måste det finnas många som vet vilka det var som saboterade Bäckaskolan genom att täppa igen avloppsbrunnen och sätta på vattenkranen. Den som är korkad nog att vandalisera allmän egendom på det viset är nämligen sällan smartare än att han måste skryta om det.

Lite hederligt fotarbete och polisen skulle snart finna ut vem som är skyldig och som ska betala för saneringen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons