Annons
Nyheter

Stolta KD:are förtjänar inte Skillingeskäll

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2011

Riksdagsledamot Tuve Skånberg (KD) från Skillinge, fick under den gångna helgen uppmärksamhet för att ha kritiserat partikollegor som gick i Prideparaden.

”Jag menar att det är lika lämpligt för en kristdemokrat att delta i Pride som att delta i Vänsterpartiets första maj-demonstration”, sa Skånberg.

Annons

Vilket – föga förvånande – resulterade i ett avståndstagande från partiledaren Göran Hägglund.

HBT-frågorna är heta i det värdekonservativa KD.

Fortfarande.

Vid rikstinget i juli bestämdes att partiet ska hålla fast vid sin gamla ståndpunkt: att enbart acceptera könsbyte om det också ställs krav på sterilisering. Här står KD ensamt i Alliansen. Och det är i detta sken man måste se just KD-politikernas deltagande i Stockholm Pride.

Den fråga Skånberg nu lyfter är hur högt i tak det ska få vara i ett parti: Måste medlemmarna tycka som – och vara trogna med – partiprogrammet, eller är det fritt fram för dem att agera för en ändrad linje?

Skånberg förefaller vara osedvanligt dogmatisk. Som om det fanns en färdig sanning för alla att hålla sig till. Som om somliga uppfattningar var heliga.

Kanske är det inte så konstigt: Skånberg har tidigare motionerat om att kriminalisera religionskränkning.

Åsiktsskillnader och försök att ändra invanda föreställningar borde dock inte uppfattas som vore de av ondo. I andra partier är debatten välkommen, en förutsättning för att politiken ska leva vidare, en tro på människans förmåga att ständigt pröva och ompröva tidigare ställningstaganden.

Mest förvånande är att Skånberg inte gör skillnad mellan att delta i ett annat partis demonstrationståg och att delta i en partipolitiskt oberoende parad.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons