Status quo på nätet
När automobilen var ny i början av förra seklet lär det inte ha funnits något specifikt lagrum att använda när någon olovandes tog sig en tur med någon annans bil. Likaså kan den som utan lov kopplar in sig på elnätet och utnyttjar gratis ström inte åtalas för att ha stulit. Brottsbalkens definition av stöld förutsätter att den som stjäl också i fysisk mening förfogar över det stulna - vilket inte är fallet om man "lånar" ström ur ledningsnätet.
Självklart finns det numera sedan länge lagrum som reglerar både bil- och strömstölder. Men att lagstiftningen inte alltid hänger med i den tekniska utvecklingen är rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay, som började i går, ytterligare ett strålande exempel på. För samtidigt som brottet mot rådande upphovsrätt kan synas bevisat är det inte lika solklart att det är datanördarna på The Pirate Bay som står för det olagliga i hanteringen. Kruxet är att piratsidan inte upplåter upphovsskyddat material utan tillstånd - utan bara tillhandahåller verktygen för besökaren att ta del av sådant. Till de åtalades försvar har därför liknelser med till exempel en sökning på Google använts. Om någon med hjälp av denna finner olagligt material som till exempel barnpronografi, lär trots allt inte de ansvariga för sökmotorn åtalas. Eller att Posten misstänks för medhjälp till mordförsök om någon skickar en brevbomb.
Rättegången mot de fyra åtalade vid The Pirate Bay är beräknad till tretton dagar. Men det är mycket sannolikt att hela rättsprocessen vandrar ända upp till högsta juridiska ort och således inte avgörs än på flera år. Under tiden är det också troligt att den tekniska utvecklingen åter springer ifrån rättsprocessen och för fildelningen - laglig och olaglig - in i nya tekniska lösningar med större grad av anonymitet och ökade utmaningar för den som vill följa det digitala flödet.
Tonläget i fildelningsdebatten har stundtals varit högt och överdrivet. Musik- spel- och filmbransch talar gärna om stöld - vilket det trots allt inte är. Å andra sidan antyder fildelningens extrema tillskyndare gärna en konspiration med påtryckningar från en lobby som tillskrivs överdrivet inflytande över lagstiftning och rättsväsende. Att den otillåtna fildelningen tillhandahåller en produkt som rättighetsinnehavarna hela tiden varit ointresserade av att utveckla har heller inte gjort saken enklare. På LP-skivornas tid skyllde skivbranschen det höga skivpriset på att oljan och därmed plasten blivit så dyr. När cd:n kom och radikalt sänkte priset på varje tillverkad enhet fortsatte skivpriserna att stiga likafullt. Idag, när Internet gjort distribution och lansering av musik i princip gratis, är det fortfarande lättare att köpa en nyutkommen cd på nätet och få den via posten än att ladda ner den lagligt hos skivbolag eller distributör. Att detta förhållande dessutom gjort miljontals svenskar - vetandes eller ovetandes - till potentiella lagbrytare gör inte det hela mycket lättare.
Det lär utgången av rättegången mot The Pirate Bay inte erbjuda någon lösning på. Därtill är skillnaden på juridiken och verkligheten ute på Nätet fortfarande allt för stor.