Annons
Nyheter

Stärk greppet om de kommunala bolagen

Nyheter • Publicerad 15 april 2009

Trelleborgs hamn är i färd med att rekrytera en ny verksställande direktör. Leif Borgemarks efterträdare väntas bli utsedd inom kort.

Hamnbolaget är mycket nära att sluta ett avtal med den enda kvarvarande kandidaten. Låt oss hoppas att denne person känner större beredvillighet än sin föregångare att verka för en öppenhet gentemot bolaget ägare, det vill säga Trelleborgs invånare.

Annons

I höstas ställde jag på Trelleborgs Allehandas debattsida frågor kring redovisningen av två hamnbolagsbeställda enkätundersökningar, som båda målade upp en mycket ljus bild av hamnverksamheten. Leif Borgemark svarade mig kort därefter att jag var välkommen att kontakta de konsulter som anlitats.

Detta har också skett genom FP-styrelseledamotens Bertil Larssons försorg. Bertil Larsson har två gånger i vår förgäves begärt ut metodbeskrivning och analyser från konsultföretaget i fråga, Gullers.

Därför skrev jag till Leif Borgemark den 18 februari och efterlyste den information som han utlovat. Men nu gällde plötsligt inte erbjudandet från i höstas längre. Istället kom följande ogina svar: ”Gullers lämnar naturligtvis inte ut enkätmaterialet eftersom det är vår egendom. … Om ni inom ert parti har problem med detta så ligger det utanför vår kontroll. Vi kan bara rekommendera er att genomföra egna enkäter.”

Med tanke på denna kovändning från Borgemarks sida behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att misstänka att enkäterna inte höll måttet från första början.

Denna sorgliga historia visar att det är önskvärt att kommunen tar ett starkare grepp om de kommunala bolagen och visar dem att de inte kan leva sitt eget liv utan insyn från oss kommuninvånare.

Lars Hemzelius

ordförande för

Folkpartiet i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons