Nyheter

Städhjälp kräver en rejäl skattereform

Nyheter • Publicerad 24 november 2004
Avdragsgillt?ARKIVBILD:PRESSENSBILD
Avdragsgillt?ARKIVBILD:PRESSENSBILDFoto: 

När debatten om avdrag för städhjälp i hemmet kläs i olika ord beroende på vad man tycker om det – antingen hushållsnära tjänster eller pigavdrag – så blir det lätt löjligt.

Anders Karlsson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, försöker i Dagens Nyheter att få det hela till en jämställdhetsfråga. Det är inte rätt att män ska kunna köpa sig fria från hushållsarbete och barnomsorg slår han fast.

Andra tycker också att det handlar om jämställdhet, fast precis tvärtom: kvinnorna ska ha en chans att få slippa dubbelarbeta. Anders Karlsson vill inte att lågavlönade kommunalare eller handelsanställda via skattsedeln ska subventionera de mer välbeställdas städhjälp.

På det viset blir det en märklig moralfråga, det blir fult att anlita hjälp – för vissa saker. För just nu är det okej att, med motsvarande resonemang, lågavlönade kommunalare och handelsanställda via skattsedeln subventionerar att de mer välbeställda tar hjälp av snickaren eller målaren för att renovera villan eller fritidshuset. Rot-avdrag kallas det.

Resonemanget håller förstås inte. I själva verket handlar det om att det ska bli mer rimligt att anlita människor för att utföra tjänster utan att behöva betala svart. Så att stat och kommun får in skatter som kan betala de kommunanställdas löner.

Däremot är det riktigt att det inte ska finnas några särskilda avdrag för städhjälp i hemmet. Och inte några rot-avdrag heller.

Staten ska så lite som möjligt lägga sig i vilka tjänster eller prylar medborgarna vill köpa för sina pengar. Skatterna är så höga att de svarta pengarna och rena byten av tjänster blir allt vanligare. Med rot-avdrag flyttas svarta jobb och blir vita. Men att det ska gälla i vissa sektorer under vissa tider skapar snedvridningar.

Varför ska en del tjänster beskattas lägre andra? Varför skillnad på att bygga ett nytt hus eller renovera ett gammalt, måla om huset eller måla om bilen, snickra ett uterum eller putsa dess fönster?

Varför ska skatten falla ut olika beroende på om arbetet utförs före eller efter ett visst datum som staten bestämt?

De olika momssatserna ställer också till mycket onödigt trubbel. Rättsväsendet får lägga ned mycket resurser på att reda ut till exempel hur liftåkning ska skattas eller vad en frilansande tv-programledare ska betala i moms. Och varför lägre moms på godis än på att klippa håret?

Varför ska den som har fast jobb få hyra sin dator skattefritt, medan den som inte har ett fast jobb, studerar eller är pensionär tvingas betala sin dator med skattade pengar?

Nä, usch. Det är dags för en ny rejäl skattereform i Sverige. En som ger oss raka, enkla och lägre skatter. En reform som gör det möjligt för vanligt folk att anlita annat vanligt folk för att göra fler vita jobb.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.