Nyheter

SSU imploderar

Nyheter • Publicerad 11 april 2005
Ardalan Shekarabi – på väg ut. ARKIV: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILd
Ardalan Shekarabi – på väg ut. ARKIV: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILdFoto: 

Norra Skåne rapporterade på måndagen om den 53-årige Ronny Selander i Stolpaberga utanför Vankiva, som nyligen upptäckt att han är inskriven i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s medlemsregister, trots att han aldrig sökt om medlemskap i förbundet eller ens röstat på socialdemokraterna. Ett talande exempel på hur långt SSU är berett att gå för att blåsa upp sina medlemssiffror.

SSU uppger sig ha 29000 medlemmar, en uppgift som ingen tror på. SSU Södermanland reviderade nyligen sina medlemssiffror, det visade sig att man hade 250 medlemmar, inte 550 vilket var den officiella siffran. En granskning i Dagens Nyheter i mars visade att SSU Blekinge blåst upp sina medlemssiffror från 240 till omkring 800 medlemmar.

Förutom det utbredda och tarvliga medlemsfusket plågas SSU också av en sjaskig skandal kring valet av förbundsordföranden Ardalan Shekarabi år 2003. Pengar som skulle gå till integrationsprojekt slussades via märkliga manövrer till konton som användes till Shekarabis personliga valkampanj. I februari riktade SSU:s revisorer skarp kritik mot Shekarabi på grund av denna affär.

På måndagen tog Shekarabi äntligen konsekvenserna av den långvariga och hårda kritiken av sitt ledarskap och meddelade att han inte ställer upp för omval på kongressen i början av augusti. Flera SSU-distrikt har offentligt krävt hans avgång.

Men fortfarande vägrar Shekarabi att ta ett fullt ansvar för alla affärer som härjat SSU under hans ordförandeperiod. Han påstår fortfarande att han var omedveten om var pengarna till hans kampanj kom ifrån och hävdar att han litade på muntliga uppgifter och inte själv gjorde någon kontroll. Shekarabi vägrar också att ta ansvar för det omfattande medlemsfusket och menar att det ägt rum på lokal nivå.

Peter Gustavsson, ordförande i SSU Uppland när Shekarabi satt i styrelsen där, uppger dock att Shekarabi måste ha känt till de manipulerade medlemssiffrorna. Och det verkar onekligen underligt att Shekarabi kan ha varit helt ovetande om både medlemsfusket och varifrån pengarna till hans kampanjkonto kom.

Som ordförande för SSU kan han heller inte undfly sitt formella och moraliska ansvar för oegentligheterna i organisationen.

SSU-skandalerna har också smutsat ner det socialdemokratiska partiet. Två unga socialdemokratiska statsråd, ungdomsminister Lena Hallengren och skolminister Ibrahim Baylan, misstänks ha deltagit i medlemsfusket under sin tid i SSU. Frågetecken kring den atmosfär och anda som SSU:arna, fortfarande en viktig rekryteringsbas för moderpartiet, fostras i har också skadat socialdemokraternas renommé.

I botten ligger en hätsk och mångårig strid mellan SSU:s höger- och vänsterfalang. Vänsterfraktionen är så extrem att den ligger till vänster om vänsterpartiet i många frågor. Medlemsfusket har inte bara möjliggjort att orättfärdiga bidragspengar från skattebetalarna runnit in i SSU-kassan, utan har också varit en del i maktkampen mellan höger- och vänsterdistrikt.

Shekarabi, som tillhör högerfalangen, efterlyser storstädning inom SSU och ett slut på fraktionsstriderna. Men hans samtidiga vägran att ta fullt eget ansvar för oegentligheterna inom förbundet och hans uttalande på måndagen att det finns medlemmar i SSU som har idéer som inte hör hemma i socialdemokratin, tyder snarare på att acceptansen för fusket och de interna striderna kommer att leva vidare.

SSU är en organisation som ruttnar inifrån. Lägg ner!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.