Annons
Nyheter

Spräng monopolen!

Nyheter • Publicerad 29 juni 2006
Så här ska man göra med monopolen.
Så här ska man göra med monopolen.Foto: 

Socialdemokrater från riksplanet, via regionen och ner till det offentliga monopolets epicentrum – Trelleborg – går på med klyschor om att det inte ska gå att göra vinst på det som är offentligt finansierat. Det är liksom fult att tjäna pengar på att lära barn att läsa eller hjälpa till att göra folk friska.

Man kan då fråga sig varför läkare, lärare – eller för all del proffspolitiker– ska få betalt alls. Förresten borde ju alla läromedelsförlag och läkemedelsföretag i denna logiks namn socialiseras bums. Glöm det. Kom i stället i håg att i det fria företagandet finns en oerhörd styrka. Får företag chansen att konkurrera om verksamheter inom till exempel vård och äldreomsorg, så kan vi få bättre och personligare service till samma eller lägre kostnad. Och i det ska drivkraften med vinstmöjligheter inte underskattas.

Annons

Ur detta kan nya kringtjänster och nya jobb skapas. Hur exakt ska det gå till? Jo, det svaret har entreprenörerna, inte politiker eller byråkrater. Det som präglar en verklig entreprenör är nämligen att hon ser det andra inte ser. Där politiker och byråkrater ska stå för produkt- och tjänsteutveckling, blir det just ingen utveckling. Minns du den östtyska plastbilen Trabant? Eller kom du aldrig fram i kön?

Det avgörande är att kunderna styr. Men vänta – är inte kund också ett avskytt ord på vänsterkanten? Jo. Man ska inte degraderas till kund heter det från det röda laget. Fast verkligheten är precis tvärtom. Det är först som kund man har möjlighet att påverka. Som mottagare av en monopoltjänst kan man inte säga: "Nej tack! Detta är kass, jag betalar inte för det utan går till någon annan".

Det är nu inte så att privata företag är lika med bra. Ett privat företag kan vara rejält kasst för såväl kund som anställd. Det är konkurrens som är bra, och monopol som är dåligt – hur det än är styrt. Kunder och anställda ska ha möjlighet att byta leverantör respektive arbetsgivare.

Många kunder i det offentliga får nöja sig med att betala för att stå i kö eller för att få en service de inte är nöjda med. Med monopol går det inte att göra något åt.

Många anställda älskar sitt yrke men vill inget hellre än att byta arbetsgivare. Med monopol går det inte att göra något åt.

Företag och organisationer med oligopol- eller monopolställning ska alltid granskas hårdare än andra, och alla krafter ska sättas in för att utsätta dem för den så hälsosamma konkurrensen. I den offentliga sektorn är det politikerna som har vapnet för att spränga monopolen. Och den entreprenör som i konkurrensen lyckas med att få nöjda kunder och dessutom göra lite vinst – den entreprenören är värd ett grattis. Även i Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons