Spännande supertisdag
1 Dött lopp mellan demokraterna Obama och Clinton som leder till ett förlängt politiskt krig mellan de två kandidaterna ända fram till partikonventet i sommar.
2 En brakseger för John MCain som ger honom en ointaglig ledning fram till sommarens nominering till det republikanske partiets presidentkandidat.
Märkligt nog var det omvända förhållandet som gällde så sent som förra veckan: fortsatt osäkerhet kring republikanerna och fortsatt defilering för Hillary fram till nomineringen.
I lördags, när jag besökte Clintons valmöte på California State University, var det en märkbart trött, men klart segerviss kandidat med synbart ointagligt övertag i alla nationella och de flesta delstatliga opinionsundersökningar. Men på söndagen presenterade Washington Post en undersökning som spår nästan dött lopp med 47 procent respektive 43 procent av rösterna till de två demokratiska huvudkandidaterna. Samma dag meddelade också Obamas kampanjstab att senatorn från Illinois under januari dragit in 32 miljoner dollar i kampanjbidrag från över 170 000 givare, mer än vad någon presidentkandidat någonsin tagit in så här tidigt i valprocessen.
På den republikanske sidan förhåller det sig nu tvärt om. John McCain ses nu som den självklare vinnaren i dagens val. Samma opinionsmätning som antyder dött lopp mellan de två demokraterna ger McCain ett övertag på 48 procent av rösterna mot tvåan Mitt Romneys 24. Även om McCain grep initiativet redan i och med segern i South Carolina för två veckor sedan var det fram till förra tisdagens primärval tal om fyra seriösa republikanska kandidater; McCain, Romney, Giuliani och Huckabee. Efter Giulianis magplask i Florida verkar dennes sympatisörer nu luta åt McCains håll, samtidigt som hans konkurrenter verkar förlora styrfart i kampanjen.
Onsdag morgon kan alltså innebära att den tidigarelagda primärvalskampen är avgjord på republikanernas sida och fortsatt oviss på den demokratiska. Med tanke på att McCain fortfarande är den republikan som i de flesta opinionsundersökningar kan slå Hillary Clinton innebär det att spänningen ingalunda går ur valkampen i och med supertisdagen. Tillsammans med det faktum att de två demokratiska kandidaterna än så länge varken vill bekräfta eller dementera spekulationerna om att slutligen ställa upp tillsammans i det slutgiltiga presidentvalet i höst borgar för en spännande tisdag.
Ola Tedin är politisk redaktör
på Ystads Allehanda