Sopmaffian förgiftar maten
När jag plockar bland citronerna i matbutiken kommer jag på mig själv med att kontrollera ursprunget ordentligt. Turkiet, står det, och nöjd tar jag fem stycken. Om det hade stått Italien, skulle jag förmodligen ha tvekat.
Kanske är jag överkänslig, men viss mat från solens land har fått dåligt rykte.
I Neapel växer sophögarna, och i regionen Kampanien har avfallshanteringen gett upphov till en miljö- och hälsokatastrof. Den, paradoxalt nog, kroniska sopkrisen har pågått i snart 15 år. Den senaste sägs vara en av de värsta. Den 21 december 2007 slutade renhållningsarbetarna att röja upp på Neapels gator. Alla soptippar var överfulla, och det fanns ingenstans att göra av allt skräp. Tusentals ton avfall ruttnar nu på gatorna, trots krismöten och ingripande av armén.
I förra veckan fick Italien och Neapel den hittills allvarligaste varningen av EU. Två gånger tidigare har EU varnat Italien för att Neapels återkommande sopberg strider mot europeiska direktiv för avfallshantering. Första gången i juni 2007, sedan skolor tvingats stänga efter att klassrum invaderats av råttor. Andra gången var i oktober 2007. Nu understryker EU:s miljökommissionär Stavros Dimas att "kommissionen kommer att fortsätta att vidta rättsliga åtgärder, och om nödvändigt utdöma böter, tills Kampanien uppfyller unionens regler för avfallshantering.
Att EU fungerar som ett legalt skydd, bortom regionen och nationalstaten är givetvis bra. Men hur är det möjligt att Neapel efter 15 år inte kan lösa något så grundläggande som sophantering? Det finns få fungerande sopstationer. I flera år har myndigheterna försökt öppna nya, men invånarna i området har protesterat. Ingen vill ha en sopstation som granne. Det är kanske förståeligt med tanke på att det finns runt 5000 illegala, maffiakontrollerade soptippar i regionen.
Området kring Neapel har blivit Europas värsta soptipp på grund av maffians investeringar i den lukrativa sopbranschen, skriver Roberto Saviano i boken Camorra. Den neapolitanska maffian Camorran vill inte ha några nya offentliga tippar, och utövar dessutom stor makt över korrumperade lokalpolitiker. Camorrans illegala tippar ger dem runt 22 miljoner euro om året. Camorrans företag "tar hand om" giftigt avfall från norra Italien mycket billigare än andra företag i branschen. Det giftiga avfallet dumpas och bränns. Gifterna går ner i grundvattnet och ut i näringskedjan. Rester av dioxin återfanns exempelvis för några år sedan i buffelmozzarellan.
Området kring den vackra Neapelbukten har blivit en tickande hälso- och miljöbomb, med förstörda odlingsmarker.
"Solens mat" har blivit "sopornas mat".
Pernilla Ståhl är fristående skribent och redaktör för Obs i P1.