Annons
Nyheter

Solidaritet kommer inifrån

Nyheter • Publicerad 19 december 2005
Peter Althin (kd) är advokat, samt riksdagsledamot för södra Skåne. peter.althin@riksdagen.se
Peter Althin (kd) är advokat, samt riksdagsledamot för södra Skåne. peter.althin@riksdagen.seFoto: 

Mellandagarna är i alla bemärkelser just mellandagar. Tidningarna har mest notiser om mindre händelser, annonser om mellandagsrea och var man kan se fyrverkerier på nyårsafton. Vi själva väntar på ett nytt år och vill dessförinnan inte starta nya projekt. Detta ger tid att lyfta blicken från vardagens invanda mönster och se på omvärlden i ett annat perspektiv.

För ett år sedan fick vi se en naturkatastrof av sällan skådat slag i direktsändning. För mig fick ordet solidaritet en upprättelse mitt i allt

Annons

elände. Ortsbefolkningen i Thailand som hade drabbats enormt hårt av flodvågens verkningar delade med sig så gott de kunde till turisterna av mat, vatten och kläder. Trots att de var i lika stort behov av detta som turisterna så fann de kraft att lindra smärtan hos alla drabbade. Ett

bättre bevis på att människor, trots allt vi möter i medier om smärta som orsakats av medmänniskors brist på empati och försonlighet, är goda kan jag nog inte finna utan att gräva djupt i minnet. Dessa människor visade i handling vad ett av de finaste ord som finns i vårt språk betyder.

Solidaritet är ett ord med mycket innebörd. Tyvärr har ordet solidaritet i mångt och mycket förminskats och bara blivit en fråga om fördelning av pengar och därmed ett slagträ i den politiska debatten, snarare än ett ord som beskriver ett sunt förhållningssätt mellan människor. Solidaritet är att på bekostnad av omedelbar egen vinning kunna göra något för att fler ska kunna få det bättre.

Solidaritet är inget som kan byggas uppifrån, det måste komma som en kraft ifrån oss själva. Vi politiker kan bara skapa förutsättningar för att alla ska få göra sin röst hörd och kunna bidra till samhället utefter sina förutsättningar. Samtidigt är vårt samhälle så oerhört sårbart om vi alla bara har vårt eget bästa för ögonen och envist vägrar lyfta blicken och se efter andras behov. Synen på solidaritet och i förlängningen alla människors lika värde, var viktig när jag engagerade mig i kristdemokraterna. Människors lika värde är fundamental för ett fungerande

och tryggt samhälle.

Empatin är en av de viktigaste egenskaperna som vi människor äger och den är starkt förknippad med solidaritet. Visst kan vi politiker besluta om tusentals poliser och aldrig så kunnig personal inom barn- och äldreomsorg. Om inte känslan för andra människors behov finns där kommer aldrig Sverige att bli varmare. Av värme finns då snart bara snöfattiga vintrar som ett monument över vår ofullkomlighet.

Under nästa år ska jag arbeta än mer för att empatin och solidariteten ska ges större utrymme i Sverige. Utan dessa ord, som är lätta att uttala men svåra att leva upp till, kommer vi aldrig att få ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Ett Sverige där vi vågar gå ut och människor ler i stället för att slå.

Med dessa tankar vill jag önska dig ett riktigt gott nytt år.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons