Nyheter

Socialdemokratiskt hyckleri om tullen

Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

ººVi följer alla Tullverkets planer på att dra ner sin verksamhet i Skåne ytterligare. Det smarta i verkets planer för Skåne kan diskuteras, men inte i Regionfullmäktige, som formellt sett inte har med frågan att göra. Den är rent statlig fick vi lära oss redan 2003!

Ändå frågade regionrådet Christine Axelsson (s) vid fullmäktiges sammanträde den 12 februari regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein (m), om han avsåg att agera för att tullens fasta bemanning i Trelleborg skall bli kvar.

2003 ställde jag motsvarande fråga till det då ansvariga regionrådet, Christine Axelsson (s). Ungefär så här skrev jag då: "Riksdagen har uttalat att narkotikabekämpningen ska prioriteras i Sverige. Tullen har en avgörande uppgift i denna kamp.

Nu (2003) har det emellertid aviserats nerdragningar på hela 82 miljoner kronor för myndigheten. Det motsvarar 486 tjänster nästan var femte anställd inom tullverket!

Vi vet att mycket narkotika söker sig in i Sverige genom Skåne. Vi vet också att missbruket av både alkohol och narkotika går längre och längre ner i åldrarna. Ska samhället leva upp till vad riksdagen uttalat behöver Tullverket snarare ökade resurser än nerdragningar för att begränsa smugglingen!

Friställs eller flyttas Tullverkets erfarna medarbetar till andra delar av landet blir Skåne än mer utsatt. En effektiv tullorganisation har också en preventiv funktion. Minskar verksamheten alltför mycket minskar risken för smugglare att "åka fast" och vi kan i Skåne räkna med fler och yngre missbrukare!"

Min fråga blev då om Christine Axelsson tänkte agera offensivt för att värna de tjänster som idag finns inom Tullverket i vår region eller ännu hellre jobba för att få ökade satsningar till vårt län för att förebygga en ökande kriminalitet?

Då, 2003, svarade samma Christine Axelsson att hon inte hade för avsikt att agera. Det hade hon ju kunnat göra genom sitt parti, som då hade regeringsmakten.

När hon alltså hade ansvar och politiska möjligheter att agera ville hon inte göra något, men nu när hon är i opposition vill hon att den nuvarande femklöverledningen ska agera. Det är inget annat än rent hyckleri! Hur kan man annars ändra uppfattning så totalt i en sakfråga bara för att man hamnar i opposition? Det saknar all trovärdighet!

Percy Nessling (fp)

Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.