Annons
Nyheter

Snuvad på friheten

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2008

USA sägs vara landet av möjligheter och frihet. Det hyllas, i vis mån med rätta, för sin förmåga att få människor i arbete. Emellertid skall man inte glömma att det är lättare att hålla låga arbetslöshetstal när man låser in en stor del av den befolkning som annars sannolikt skulle ha varit arbetslös. Medan Storbritannien låser in 148 av 100 000 invånare och Frankrike låser in 85 stycken, låser USA in 751 invånare.

Som forskare i företagsekonomi beundrar jag självfallet landets stora forskningsframgångar. Det finns inget land eller kontinent som har samma samling av forskare och universitet i absolut världsklass. En orsak är säkert att de har en stor och väl standardiserad marknad för forskningen. En annan är att de har starka incitament som gör en investering i forskningsframgång inte enbart något som belönas med ära, priser och beundran, utan som även ger mycket kännbara konsekvenser i börsen.

Annons

Medan företagsamheten har stora friheter känner jag mig själv, som just nu resande i Kalifornien, ytterst beskärd i min frihet. Storebror är så påtaglig och så närvarande att jag just nu skulle ha föredragit lite enkelt hemligt spioneri från FRA.

På barerna talar storebror till dig och upplyser dig att alkohol kan förstöra din hälsa. Vid poolerna får du reda på att vattnet innehåller medel som kan ge cancer. I backspegeln står det att föremålen är närmare än du tror. På hala golv står det att golvet är halt och att man kan trilla. På plastpåsarna står att man kan kväva sig om man trär dem över sitt huvud. På varmvattenkranen står det att vattnet är varmt och att man kan bränna sig.

Överallt blir man upplyst om det uppenbara. Överallt varnas man. All denna text, text och text. Blinda och analfabeter kan sannolikt inte överleva i detta samhälle.

Intrycket jag får är att medan vår svenska stat tar hand om oss, finns här en stat som ständigt uppmanar, hotar och varnar sin befolkning. Medan vi arbetar mer än halva vår tid för att via skatter bekosta vår omsorg, ägnar sig amerikanerna åtskilliga timmar åt att läsa alla dessa hot, varningar och uppmaningar. Man kan undra om det går jämnt ut, vi arbetar för att betala skatt och de läser.

Och det mest absurda av allt. Amerikanarna har enorma vägar, i bättre skick än de tyska. De har enorma bilar, med kraftresurser fem gånger så stora som min egen lilla Citroën. Men att köra bil i USA är som att färdas i ultrarapid. Inte konstigt de har stora mugghållare i bilarna och drive-in-restauranger, ty i bilen gör man allt, förutom att köra.

Därför kvävs jag snart, i detta "the Land of Freedom", av all denna förmyndarmentalitet, all förnumstighet, alla dessa begränsningar och ofriheter. Även om det är politiskt inkorrekt i dag, så längtar jag just nu, i denna väldiga tröga jeep på denna breda trefiliga väg, till min lilla blå bil. Att susa fram i fri fart på Autobahn i Tyskland. Das Land der Freiheit.

Sven-Olof Collin är professor i företagsstyrning vid Högskolan Kristianstad.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons