Annons
Nyheter

Smyge kan så mycket mer

Nyheter • Publicerad 13 mars 2007

Smygehuk är en så självklar turistattraktion att det är omöjligt misslyckas med den. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta konsulten Keith Thomas syn på Sveriges sydligaste udde. (Se intervjun på nyhetsplats i dagens TA)

Keith Thomas har på uppdrag av kommunens utvecklingsbolag tagit fram idéer för hur Smyge ska kunna bli en ännu starkare turistmagnet. Något som man inte bara stannar en halvtimme vid för att konstatera att man varit längst söderut i Sverige.

Annons

Förslaget som konsulterna tagit fram går ut på att skapa ett större besökscentrum med storakvarium, konferensmöjligheter, restauranger och butiker med lokala varor. En liknande akvariumanläggning finns på nordtyska ön Sylt.

Keith Thomas har helt rätt i att Smyge har en stor potential. Men det som måste till för att något sådant ska fungera är att det finns entreprenörer som är villiga att ta risker. Det är kommunens och utvecklingsbolagets uppgift att skapa förutsättningar och underlätta för de människor och företag som är beredda att satsa på turistverksamheten.

Det är däremot inte kommunens uppgift att själv bygga och driva den här typen av anläggningar. Det är mer än nog med att kommunen driver campingplats – något som borde vara självklart för den nya regimen att överlåta till privata aktörer.

Vad gäller Smyge så gäller det att aktivt söka efter företagare som kan tänkas ha intresse av att etablera sig där i någon form. Kanske är går det verkligen redan nu att hitta finansiärer till ett havsakvarium, kanske är det något som ligger längre fram när andra verksamheter etablerat sig och lyckats med att få turisterna att stanna längre och spendera mer pengar.

Men en sak är klar – Smyge är svårt att misslyckas med.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons