Annons
Nyheter

Slutet är Europas ansvar

Nyheter • Publicerad 12 augusti 2008
Georgien har drabbats hårt. BILD: Mikhail Metzel/SCANPIX
Georgien har drabbats hårt. BILD: Mikhail Metzel/SCANPIXFoto: 

"När vi kom hit kände vi det spända läget. Men läget är alltid spänt här" rapporterar journalisten Zygmunt Dzieciolowski till The Pulizer Center on Crisis Reporting. Han befann sig på reportageresa i Tbilisi under stridernas första dagar tills han, som är polack och därmed EU-medborgare, evakuerades från Georgien. Dzieciolowski skriver att han tänker på "allt som har hänt under några få dagar för att skapa en situation där vi måste resa hem, i en humanitär evakueringskonvoj".

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedevs löfte på tisdagen att de militära attackerna mot Georgien ska upphöra ger nu omvärlden lite mer tid att reflektera. Vad ska man göra åt en situation där utländska journalister evakueras, georgiska städer bombas och 100000 sydossetier befinner sig på flykt?

Annons

Carl Bildt (m) har begett sig till Georgien. Det är inte som svensk utrikesminister i första hand som han reser – utan som ordförande i Europarådets ministerkommitté. Som medlem i Europarådet måste Georgien följa vissa regler – och det gäller också för en annan medlem, Ryssland. När Ryssland skrev under Europakommissionens stadga om mänskliga rättigheter, EKMR, förpliktades man att lösa konflikter med fredliga medel. Men någon uppriktig ånger har inte Ryssland visat när de tidigare brutit ingångna avtal. "Angriparen i Sydossetien har straffats och har lidit mycket betydande förluster", konstaterar president Medvedev.

Georgien utgör en del av Europas gräns till Asien. Svarta havet fungerar som effektiv avskiljare från den europeiska gemenskapen. Ett hopplöst läge – milt sagt – för de flesta georgier är i hjärtat lika europeiska som polacker eller slovaker. Att tävla med en låt i Eurovision Song Contest eller underteckna EKMR rubbar tyvärr inte geografin. Landet ligger där det ligger.

Georgien är långt ifrån en perfekt demokrati. Den gångna veckans konflikt var resultatet av georgiska såväl som ryska provokationer. Georgierna må vara övertygade västvänner – sydossetierna är det inte. Att närma sig väst blir svårt om sydossetier och abchazier ska med. Den ryske presidenten Medvedev är en trogen uppbackare som lovar att "slå ut och eliminera alla källor till våld i Sydossetien".

Men Georgiens vilja att tillhöra Europa och inte kuvas under ryska militära hot sätter också press på EU. Ett skarpt uttalande från varje europeisk regeringschef är en början men konflikten om Sydossetien kräver en samordnad strategi för att tackla läget framöver.

Trots en viss nedtrappning är konflikten långtifrån över. Den spanske statsvetaren Asier Blas bor i Georgien och konstaterar uppgivet på sin blogg att "krig är något man vet hur det börjar men inte hur det slutar". EU måste se till att Ryssland inte ensamt bestämmer slutet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons