Annons
Nyheter

Sluta nonchalera skolkritiken

Nyheter • Publicerad 13 december 2005

Under lång tid har man som läsare av TA:s insändarsidor kunnat konstatera, att det inom gymnasiet i Trelleborg råder en närmast kaotisk situation.

De lärare som har kritiska synpunkter och öppet påpekar allvarliga brister i den omorganiserade utbildningsmetodiken blir uppenbarligen hotade, utfrysta, mobbade och försatta i en sämre löneutveckling än de som har så kallad social kompetens.

Annons

Det vill säga synonymt med det gamla bakslickeriet för överhögheten och dess organisationskonsulter. Man skall med andra ord bara "gilla läget", annars svingas tydligen damoklessvärdet över huvudena på de som inte förstått tidens strömningar.

Kan det verkligen vara så illa ställt i den demokratiska lustgården?

När över 70 lärare i ett brev till lokaltidningen riktar skarp kritik mot förändringsarbetet måste man som medborgare och skattebetalare fråga sig vad som verkligen försiggår inom gymnasiet.

Är det verkligen så illa att den lagstadgade yttrandefriheten och meddelarskyddet förkvävs på sådant sätt, att de många kritiska insändarna från lärare måste undertecknas med anonym signatur för att undgå ovan nämnda bestraffningar. Ja, då är det så illa att den demokratiska processen är i verklig gungning.

Den pågående organisationsutvecklingen inom gymnasiet i trelleborg måste därför sättas under sökarljuset i form av en utomstående och objektiv utredning om nu rådande förhållanden.

Ansvariga lokalpolitiker, framför allt inom oppositionen, måste nu visa civilkurage och rikta krav på nämnda utredning. Gör någonting och gör det nu. Gymnasieutbildningen är alltför viktig för att bli en skyddad lekstuga för ohämmade och kostbara visioner där administratörer och processledare leker med pedagogiska och psykologiska processer.

Organisationshysterin skördar uppenbarligen sina offer i form av utbrändhet, sjukskrivningar och en farlig pedagogisk olust. Orsaken till den uppkomna situationen är så allvarlig att den icke få mörkläggas utan klarläggas.

Det är inte bara i Trelleborg som gymnasieutbildningen är kontroversiell.

Under det gångna året har Skolverket presenterat rapporter som indikerar att den svenska gymnasieutbildningen befinner sig i fritt fall vad gäller inhämtande av kunskaper som ska ligga till grund för elevernas framtid att förstå och tillgodogöra sig såväl en högre utbildning som en vidare bildning.

I Skolverkets intervjuarapport med 1 600 universitets- och högskolelärare var 1 440 lärare överens om att "studenterna har bristande förmåga när det gäller att analysera och problematisera. Även förkunskaperna i att skriva och läsa är bristfälliga". Riksrevisionen riktade i en rapport mycket stark kritik mot kommunens rekrytering av obehöriga lärare.

Annons

Mot bakgrund dels mot gymnasieskolans generella situation och dels den lokala visionen i Trelleborg måste man fråga sig om inte talet om en "pjutspetsskola för tillfället nått vägs ände.

Den stora lokala läraropinionen om tillståndet inom gymnasiet får icke längre nonchaleras av den politiska ledningen utan måste omedelbart tas på allvar. Politiker, gör något och gör det nu! Morgondagen är som alla vet en skälm – det brådskar nu mer än någonsin.

Olof Andersson (kd)

f d sjukhusdirektör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons