Annons
Nyheter

Sluta krångla med skatten

Nyheter • Publicerad 5 mars 2007

I går kom regeringens utlovade förslag om att sänka skatterna på så kallade hushållsnära tjänster. Det innebär att privatpersoner får rätt att dra av på skatten när de köper tjänster som städning i hemmet.

Det är ett onödigt och krångligt system. Inte för att det är något fel med att städtjänster blir billigare. Det är ingen skillnad på att arbeta med att hjälpa folk i hemmet eller att arbeta med att hålla rent på kontor.

Annons

Men den här typen av specialregler skapar gränsdragningsproblem och nya orättvisor. När vissa tjänster får skatteavdrag så missgynnas de företag som säljer andra tjänster, sådana som inte regeringen anser går under kategorin hushållsnära.

Betydligt rakare är att sänka skatterna på arbete tvärsöver. Det är inte politikernas roll att avgöra vad medborgarna ska lägga sina pengar på och vad de anser sig mest hjälpta av.

Likadant är det med förslagen om särskilda idrottskonton. Tanken är att idrottsstjärnorna ska kunna stoppa in sina vinst- och sponsorpengar på ett särskilt konto och sedan välja att ta ut en lagom stor inkomst och bara skatta på den delen. På så vis kan karriärens toppinkomster fördelas över fler år.

Det är förstås riktigt att svenska idrottsstjärnor ska kunna bo kvar i Sverige utan att – med hjälp av mer eller mindre begåvade skattekonsulter – behöva ge sig in i gråzoner för att få behålla mer av sina intjänade pengar. Men det bör gälla alla medborgare.

Det finns ingen anledning att skilja på folk och folk. Dartspelare, hockeylirare, läkare, undersköterskor och programmerare ska rimligen möta samma regler. Dagens system är lika dumt för alla.

Därför är det dags för en rejäl skattereform som i stället för att lägga till nya specialregler förenklar och sänker skatterna rejält. Låt varje medborgare få ett konto där det tydligt framgår vad skatter och sociala avgifter kostar.

I dagens Sverige har ordet trygghet kidnappats till att vara något som det offentliga står för. Men trygghet i form av en rejäl egen ekonomisk buffert har en vanligt arbetande svensk svårt att bygga upp. Det bör alliansregeringen ändra på.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons