Annons
Nyheter

Slut på irrfärder i dag?

I dag går irländarna till valurnorna för att folkomrösta om Lissabonfördraget, igen. Förra gången blev den ett nej, men redan nu, ett drygt år och några speciella garantier senare är frågan uppe till avgörande igen.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2009

Ja-sidan har ett övertag i opinionsmätningarna och mycket tyder på att de nyckfulla irländarna inte tänker utsätta EU för nya irrfärder. Faktum är att landet på det ekonomiska planet behöver EU mer än vad unionen behöver den gröna ön.

Förhoppningsvis blir det ett ja denna gång. För EU behöver lämna Nice-fördragets otympliga kostym bakom sig. Den är helt enkelt för liten och illa skräddad för en allt större union som ska kunna röra sig framåt smidigt i viktiga gränsöverskridande frågor.

Men även om det blir ett ja i dag finns det andra hinder på vägen. Tjeckiens EU-kritiska president Vaclav Klaus är det mest bisarra. Han måste skriva under fördraget för att det ska bli giltigt och är minst sagt inte pigg på att göra det av skäl som är svåra att begripa; fördraget har röstats igenom i parlamentet och har stöd i opinionen. Så länge Europa dras med sådana politiker blir behovet av en bättre fungerande union ännu tydligare.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons