Annons
Nyheter

Släpp kvinnorna loss!

Svenska kvinnor har betydligt svårare än sina europeiska systrar att göra karriär. Det är inte så konstigt när det är så fult att starta företag inom de sektorer där kvinnor jobbar. Och driver man (kvinna!) företag inom vård, skola och omsorg så ska det minsann inte gå att tjäna några pengar på det.
Nyheter • Publicerad 3 november 2003

Förbud och vinstbegränsningar hellre än företag i den kvinnodominerade sektorn, lyder det socialdemokratiska receptet, som får ett motsatt resultat till den jämställdhet det sägs syfta till. Ekonomiprofessorn och chefsekonomen på Svenskt näringsliv, Stefan Fölster, har skrivit boken "Jämlikheten som försvann". Den behandlar myten om att Sverige med sina höga skatter, transfereringssystem och stor offentligt styrd sektor lyckats åstadkomma små ekonomiska klyftor mellan fattiga och rika. En del av slutsatserna är att det ur ekonomisk synvinkel inte är så mycket bevänt med jämställdheten mellan könen i vårt land heller. Sverige tillhör de sämsta vad gäller kvinnors möjligheter att göra karriär och starta företag. Bland dem som tjänar mest i Sverige är bara 5 procent kvinnor, mot 15 procent i Frankrike och 10 procent i grannlandet Finland. Även Grekland och Portugal har fler kvinnor bland höginkomsttagarna än Sverige. Antalet kvinnor som driver företag med fler än nio anställda i Sverige är så få att de inte syns i statistiken. Resultatet av de byråkratiska organisationerna inom den kvinnodominerade offentliga sektorn (men som ofta leds av män) blir dålig ekonomi och instabil verksamhet. Det är ingen tillfällighet att sjukskrivningarna är så höga, och ekonomin så illa åtgången. Ingen behöver ta personligt ansvar för varken personal eller ekonomi. Kvinnorna som är anställda inom hälso- och sjukvården i Region Skåne är borta från jobbet mer än en månad om året på grund av sjukdom. Och den organisationen ska hjälpa oss andra att bli friska! Men om kvinnorna fått ta över verksamheten där landsting och kommuner misslyckats hade förutsättningarna förändrats radikalt. Det hade inte bara gett fler kvinnliga företagare, det hade också gett bättre arbetsplatser och effektivare verksamhet. I de kommuner där 10 procent av den kommunalt finansierade verksamheten utförs privat finns i genomsnitt dubbelt så många kvinnliga företagare som i de kommuner som inte tillåtit konkurrens i lika hög utsträckning. Stefan Fölster beskriver det som att vi i Sverige har en fundamentalistisk inställning till eget företagande i de sektorer där kvinnor arbetar. det är bara att hålla med. Så Sverige, Region Skåne och Trelleborg: Släpp kvinnorna loss!

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons