Annons
Nyheter

Skräp för Sverige, skräp för människorna

Nyheter • Publicerad 7 juni 2006
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.Foto: 

I Aftonbladet/Lunarstorms, Ungt Val, blev extremnationalistiska Sverigedemokraterna största parti i Trelleborg, bland ungdomar mellan 15 och 21 år. I hela Sverige blev Sverigedemokraterna tredje största parti, i detta internetval. Enligt Aftonbladet är resultatet granskat och godkänt av experter. Men det är inte en opinionsundersökning genomfört av ett professionellt institut. Det finns flera fakorer som kan ha påverkat resultatet. Småpartier, som Sverigedemokraterna, kan medvetet sikta in sig på att få sina sympatisörer att delta i den här typen av låtsasval för att få uppmärksamhet. Och det är lättare att tycka och trycka något vid en dator, än att lägga en valsedel i en verklig urna.

Men en varningsklocka ringer trots allt, för med all säkerhet är stödet för Sverigedemokraterna stort bland de unga. Bland pojkar är stödet större än bland flickor och i Skåne är det större än i övriga Sverige. Det är ett samband som inte kan förklaras bort. I Trelleborg hade 589 ungdomar registrerat sig för att rösta i ungt val och valt ett parti. 23,8 procent av dem tryckte på Sverigedemokraterna. Bland pojkarna var det över 30 procent. Dessa siffror ska, av ovan nämnda anledningar, betraktas med skepsis. Med alla dessa reservationer framförda – det är ändå högst troligt att Sverigedemokraterna har många unga sympatisörer i Trelleborg.

Annons

Partiet har relanserat sig inför årets val. Sverigedemokraterna ska vara det välkammade och folkhemssvenska alternativet. Senast byttes partisymbolen ut, från den gamla facklan som brann i svenska flaggans färger till en vänlig blåsippa. Men kärnan i ideologin, från tiden när det grundades, finns kvar i partiets politik. Tro inget annat.

Så här heter det i Sverigedemokraternas senaste principprogram:

"Den nationalistiska principen bygger på idén om nationalstaten, att statens territoriella gränser ska överensstämma med de befolkningsmässiga gränserna. I sin ideala form är alltså ett sådant samhälle befolkningsmässigt homogent."

Vidare: "För den svenska nationens del gäller följande: svensk är den som av sig själv och som av andra uppfattas som svensk. I praktiken innebär detta ett slags öppen svenskhet, med möjlighet för människor med annat ursprung att tillhöra den svenska nationen. Dock, nationstillhörighet är inte detsamma som medborgarskap. Att helt uppgå i en nation kan ta flera generationer."

Leta i släktböckerna för att kolla om du verkligen är svensk. Nationen har fler rättigheter än du.

Bland politiker och mediefolk diskuteras sedan länge hur Sverigedemokraterna ska behandlas. Tigas ihjäl? Det har visat sig kontraproduktivt. Utestängas från ansvartagande och styrelser genom breda politiska koalitioner? Det ger Sverigedemokraterna precis den guldsits de önskar – de kan positionera sig som det enda alternativet.

Så vad göra? Ja, vad sägs om vanlig argumentation? Sån som vi brukar köra med i demokratier.

Den Sverigedemokratiska ideologin är antiliberal i sin grund. Ofri. Precis allt vad den unga generationen inte vill vara.

Det Sverigedemokratiska folkhemsidelalet, 1950-talet i ny tappning, är en taskig nationalistisk våt dröm. Den bygger på en fundamental missuppfattning om vad som bygger välstånd. Det gör frihandel, internationalisering och tolerans. Inte isolering, nationalism och kulturkonservatism.

Glöm de fria studierna på europeiska universitet. Mött kärleken utanför Sveriges gräns? Räkna inte med en framtid här. Ditt ursprung, inte vem du är, avgör ditt liv.

Annons

Till sist: Politiker, journalister och andra måste anstränga sig för att svara på de svåra frågor som ungdomar med rätta ställer om segregation, gängbildningar och kriminalitet. Klappa-på-huvudet-attityden är körd för länge sedan.

Låt Sverigedemokraterna visa vad de går för. Det är bra. För deras politik är skräp för Sverige. Men viktigast av allt: den är skräp för människorna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons