Skolan måste förändras
Någonting måste därför göras, anser Folkpartiet, som på DN debatt igår kom med förslaget att partiet ska verka för att skolan förstatligas. Det är partistyrelsen med partiledaren Jan Björklund i spetsen som ligger bakom förslaget som ska tas upp på partiets landsmöte i höst.
Före kommunaliseringen var skolan en hårt reglerad verksamhet. De problem som fanns på lokal nivå kunde inte alltid tas om hand utan att statens förlängda arm, länsskolnämnderna, skulle säga sitt. Statens hårda reglering ersattes vid kommunaliseringen av motsatsen, Sverige fick 290 kommuner som blev huvudmän för skolan.
Knappt tjugo år senare har vi resultatet, grundskoleeleverna har blivit sämre i framför allt matematik, naturvetenskap och läsförståelse.
Det mesta pekar på att skolan skulle må bra av att staten gick in som huvudman. Men att gå tillbaka till situationen som den var på 1980-talet är inte den rätta lösningen. Då var den svenska skolan en av de mest centraliserade i västvärlden. Efter kommunaliseringen blev skolan en av de mest avreglerade. Men ett stort problem i dag är att målet att utbildningen ska vara likvärdig oavsett var och när man går i skolan inte kan uppnås i och med att kommunerna är huvudmän.
Det är positivt att Folkpartiet visar vägen och tar till sig av Skolverkets rapport. Låt oss hoppas att övriga partier också ser de problem som finns.
Den framtida skolan skulle må bra av en bred politisk uppgörelse så att den inte förändras varje gång det blir ett maktskifte. Det måste vi kunna begära av politikerna – för elevernas skull.