Annons
Nyheter

Skolan måste förändras

Elevernas resultat i skolan har inte blivit bättre sedan 1995. En av orsakerna är kommunaliseringen av skolan i början av 1990-talet. Det visade Skolverkets rapport ”Vad påverkar resultaten i svenska grundskola?” som kom i slutet av september.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2009
Foto: 
Statligt ansvar i framtiden?
Statligt ansvar i framtiden?Foto: 

Någonting måste därför göras, anser Folkpartiet, som på DN debatt igår kom med förslaget att partiet ska verka för att skolan förstatligas. Det är partistyrelsen med parti­ledaren Jan Björklund i spetsen som ligger bakom förslaget som ska tas upp på partiets landsmöte i höst.

Före kommunaliseringen var skolan en hårt reglerad verksamhet. De problem som fanns på lokal nivå kunde inte alltid tas om hand utan att statens förlängda arm, länsskolnämnderna, skulle säga sitt. Statens hårda reglering ersattes vid kommunaliseringen av mot­satsen, Sverige fick 290 kommuner som blev huvud­män för skolan.

Annons

Knappt tjugo år senare har vi resultatet, grundskoleeleverna har blivit sämre i framför allt matematik, natur­vetenskap och läsförståelse.

Det mesta pekar på att skolan skulle må bra av att staten gick in som huvud­man. Men att gå tillbaka till situa­tionen som den var på 1980-talet är inte den rätta lösningen. Då var den svenska skolan en av de mest centraliserade i västvärlden. Efter kommunaliseringen blev skolan en av de mest avreglerade. Men ett stort problem i dag är att målet att utbildningen ska vara likvärdig oavsett var och när man går i skolan inte kan uppnås i och med att kommunerna är huvudmän.

Det är positivt att Folkpartiet visar vägen och tar till sig av Skol­verkets rapport. Låt oss hoppas att övriga partier också ser de problem som finns.

Den framtida skolan skulle må bra av en bred politisk uppgörelse så att den inte förändras varje gång det blir ett maktskifte. Det måste vi kunna begära av politikerna – för elevernas skull.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons