Annons
Nyheter

Skatterna är bra för landet

Nyheter • Publicerad 19 december 2005
Catherine Persson (s), är riksdagsledamot, från Trelleborg catherine.persson@riksdagen.se
Catherine Persson (s), är riksdagsledamot, från Trelleborg catherine.persson@riksdagen.seFoto: 

768 379 172 000 kronor. Så mycket får det kosta nästa år. Cirka 768 miljarder kronor har vi i riksdagen beräknat och beslutat att statens utgifter ska bli 2006. Mycket eller lite? För mycket eller för lite? Kanske lagom? Ja, allt är som bekant relativt. Det intressanta är ju vad vi faktiskt får och gör för pengarna. Som socialdemokrat tycker jag det är rimligt att nyblivna föräldrar kan vara hemma med sitt barn. Till det behöver vi pengar till föräldrapening och barnbidrag. Jag tycker det är rimligt att vi får vård och behandling när vi är sjuka. För det krävs sjukvård, läkemedel och sjukpenning. Jag tycker det är rimligt att alla ges möjlighet att studera för att kunna arbeta. Då är det logiskt att avsätta pengar till studiemedel och för att kunna driva universitet och högskolor.

Borgarna tycker att 768 miljarder kronor är alldeles för mycket. De vill försämra skatteintäkterna rejält. Beroende på vilket parti som yttrar sig så rör det sig mellan 250 till 350 miljarder kronor i försämrade skatteintäkter. Kristdemokraterna är värst med cirka 350 miljarder kronor i försämringar. Det skulle få förödande konsekvenser för det svenska folket och Sverige. Välfärden skulle haverera. Borgerliga förslag som lägre sjukpenning, dyrare läkemedel, ytterligare karensdag och försämrad A-kassa är några av beskeden vi hittills fått. Vad mer ska försämras eller vad ska tas bort? Vi kan börja räkna: Cirka 24 miljarder går till barnbidrag, 27 miljarder till föräldrapenning och 38 miljarder till sjukpenning. Studiemedel kostar cirka 12 miljarder och till universitet och högskolor går cirka 40 miljarder. Läkemedelssubventioner kostar cirka 20 miljarder och bostadstilläg till pensionärer cirka 7 miljarder. För att nå kristdemokraternas skamgräns krävs att det plockas bort ytterligare cirka 140 miljarder kronor. Eller kanske är det så att moderaterna och deras kompisar vill ta bort var femte undersköterska, var femte lärare och var femte läkare. Var femte skattekrona skulle nämligen försvinna med de borgerliga förslagen.

Annons

Samtidigt som vi riksdagen har klubbat utgifterna för den svenska staten har svenska folket julshoppat. Årets julhandel i Sverige beräknas uppgå till cirka 48 miljarder kronor. Visst kan det ibland upplevas som rena hysterin med alla julklappsköp. Vem som helst kan dock begripa att med de borgerliga skatteförslagen skulle inte bara julshoppandet påverkas. Det skulle bli rejält bistert att vara svensk året runt. Temperaturen i de svenska hushållen skulle stå på minus även mitt i den svenska högsommaren.

Även om borgarna inte tyckte som vi (s, v och mp), när vi röstade om statsbudgeten i riksdagen så tror jag att det flesta barnfamiljer tycker att en höjning av barnbidraget kommer väl till pass. Jag tror också att det flesta tycker det är rimligt att man får hyfsad sjukpenning när man är sjuk. Jag tror också att de flesta svenskar inser det geniala i att alla ges möjlighet till till exempel utbildning och sjukvård. Det är helt enkelt bra. Det är bra för folket. Det är bra för landet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons