Annons
Nyheter

Skattepengar blir snackepengar

Nyheter • Publicerad 20 juli 2005

I dagarna har det rapporterats om Centrum mot rasism (CMR) och deras förslösade skattekronor. Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter i en artikel att Rikspolisstyrelsen har gjort en internutredning kring hur polisen hanterar hatbrott i samhället. Utredningens slutsats, nämligen att polisen inte klarar dessa uppgifter, mörkades. För att öka kunskapen kring hatbrott har Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren under flera år haft utbildningar kring detta med de olika polismyndigheterna. De har skickat enkäter för att ta reda på de olika polisdistriktens kunskaper. De personer som ansvarar för att hatbrotten prioriteras inom myndigheten svarade på frågorna. Endast tre av tjugo distrikt hade tillräcklig kunskap om de förundersökningsregler som gäller vid hatbrott.

Centrum mot rasism är i grunden ett påhitt från regeringen men har ändå fått utformningen av en ideell förening, vilket bara det kan tyckas lite märkligt. Varför ska regeringen bilda föreningar för opinionsbildning -- det bör väl andra vara bättre skickade att göra? Mycket pengar har betalts ut och lite har gjorts, till exempel så betalades det under 2003 och 2004 ut 8,3 miljoner kronor till CMR. Av dessa användes bara knappt 60 procent, resten låg kvar oanvända på ett bankkonto.

Annons

Att lägga ut miljoner för opinionsbildning utan resultat är slöseri med skattepengar. Att dessutom inte polisen klarar av att hantera dessa brott är etter värre -- för vad gör mest nytta, snackpengar utan innehåll eller att polisen ser till att hot och trakasserier straffar sig?

Visserligen är lagen om hets mot folkgrupp mycket problematisk -- för uppenbart är att definitionerna är svåra, vilket inte minst rättegångarna mot pingstpastorn Åke Green i våras visade. Men det är ändå självklart att hot, våld, hets och okvädesord ska straffa sig. Men en speciallagstiftning för vad som är okej att säga är aldrig bra i demokrati. Och dessa brott som bygger på rasism eller hat mot sexuella minoriteter borde kunna ingå i den vanliga lagstiftningen om hot och våld.

Oavsett lagstiftning måste brott beivras, rasism måste bekämpas liksom hatet mot homo- bi- och transpersoner. Detta göres bäst genom integration, upplysning och kunskaper. Inte genom att regeringen startar organisationer för att döva sitt dåliga samvete medan poliser saknar kunskap om hur man ska bekämpa hatet. Skattepengarna som regeringen avsatt för CMR och liknande initiativ uppifrån bör omedelbart omfördelas så att människor som brinner mot rasism och våldsdåd mot minoriteter får pengarna att starta riktiga ideella organisationer. Och polisen måste få de resurser de behöver för att förstå och hjälpa. Opinion startar inte på regeringskansliet och dess underlydande organisationer, utan i samhället hos medborgarna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons