Annons
Nyheter

Skånsk blågrön nyårsblandning

Titta på Skåne. Miljöpartiet kan vara så mycket.
Nyheter • Publicerad 28 december 2013

Det kan vara Anders Åkesson, ett regionråd som inte viker ner sig. Som vågar stå för sitt samarbete med de blåa partierna även när stormstyrkan når Sven-nivåer i vårddebatten.

En 30 öres höjning av skatten skakade visserligen de gröna fram ur Pia Kinhult & co. Och lite underhållande var det att se regionråden presentera skattehöjningen som en satsning på den skånska vården. Så övertygade de varit tidigare om att det inte skulle behövas.

Annons

De blågröna ser ut att hålla ihop över lanstingsvalet 2014. Anders Åkesson står emot de krafter i det egna partiet som egentligen vill annorlunda. Så mycket politiskt kapital är dock investerat i femklövern för Åkessons del att ett sidbyte direkt efter valet skulle vara lika svårsmält som ett motsvarande folkpartistiskt byte på x riksplanet. Möjligen kan en ny skånsk vänsterinriktad miljöpartitopp ersätta Åkesson och då låta MP få nya kompisar i regionen. Det vore olyckligt. Skåne måste hitta sätt att stödja näringslivets utveckling, se till att både skånskt och utifrån kommande kapital satsas här, och att entreprenörer och företag som lyckas också väljer att stanna kvar i regionen.

Pia Kinhult & co har en hel del kvar att bevisa vad gäller att leverera det som utlovats. Men det röda laget, dit nystartade Vårdpartiet också får räknas, har tyvärr inte mycket mer framtidslösningar än att ständigt skruva skåningarna uppåt i skattetabellen. Det duger inte.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons