Annons
Nyheter

Ska vi byta grejer?

EU har en informell grupp som ska jobba fram ett förslag till hur unionen bäst kan samarbeta i underrättelsefrågor. Gruppen heter "The Informal High Level Advisory Gruop on the Future of European Home Affairs Policy", men kortas med "The Future Group".
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2008
"Se vad jag har." Arkiv: Scanpix
"Se vad jag har." Arkiv: ScanpixFoto: 

I denna framtidssamling finns representanter från Tyskland, Portugal, Slovenien, Frankrike, Tjeckien och Sverige. De från Sverige är justitieminister Beatrice Ask (m) och migrationsminister Tobias Billström (m).

The Future Group har under sommaren presenterat ett dokument där de bland annat föreslår att EU och USA bör bygga upp en underrättelsepool och utöka informationsutbytet för att bekämpa terrorism och internationella kriminella ligor.

Annons

Att bygga uppett samarbete mellan demokratiska stater borde inte vara kontroversiellt. Men man bör då komma ihåg vår egen FRA-debatt. Det är orimligt att den svenska staten ska söka igenom all e-post som korsar landets gränser – än mer orimligt att andra stater dessutom ska få ta del av informationen Sverige samlar.

Samtidigt är det förstås så att ju fler som samarbetar desto effektivare blir underrättelserna. Och det kan tyckas onödigt att EU-länder spionerar på varandra när det finns länder som uppenbart är mindre stabila och demokratiska än just unionsmedlemmarna.

Integritet har blivit ett inneord denna sommar. Många talar om det som tidigare få brydde sig om. Det kan vi tacka regeringens klantiga hantering av FRA-lagen i början av sommaren för. Det beror nog på att e-post känns mer privat än när man flanerar över stans torg en lördagseftermiddag. Övervakningskameran där känns mer beskyddande än övervakande. Medan den e-post vi varje dag skickar iväg kan bestå av våra innersta tankar.

Det är bra att integriteten kommit på tapeten. Samtidigt så får inte debatten leda till att underrättelsetjänsten inte kan fungera. Visst, FRA-ledningen menar att utan lagstiftningen kan de inte bedriva signalspaning, vilket torde vara en smula överdrivet.

FRA-lagen behöver göras om. Med en bred parlamentarisk utredning först, beslut sedan.

Samarbeten kringunderrättelsetjänst och anti-terroraktioner är i grunden bra, men ramarna för detta arbete måste vara tydliga. Det får inte vara så att informella EU-arbetsgrupper som flott kallar sig framtidsinriktade hemligt kommer överens med USA om en byteshandel där privatperson A:s DNA bytes mot amerikan B:s fingeravtryck. Där spioner själva ansvarar för vem som får byta grejer med vem.

Ska EU samarbeta med USA måste detta ske med noggranna kontroller, väl förberett och med tydliga ramar för samarbetet. Då kan det resultera i något gott: att demokratierna tillsammans hindrar terrordåd och stoppar kriminella ligor.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons