Annons
Nyheter

Sjukt Region Skåne

Nyheter • Publicerad 13 april 2005

Region Skåne ska verka för skåningarnas hälsa. Men i den egna organisationen är det ordentligt sjukt. Ambitionen att få ner sjuktalen bland de anställda i Region Skåne har kommit på skam. I stället för en minskning på 10 procent, har sjukskrivningarna stigit i motsvarande grad.

Det är de egna revisorerna som nu varnar för utvecklingen i Region Skåne. Och det är inte bara de anställda som mår dåligt. I revisionsberättelsen för 2004 konstateras bland annat att inget landsting eller region har sämre betalningsförmåga än Region Skåne. Revisorerna varnar nu för att den minskade soliditeten på sikt kan bli övermäktig. Med ett samlat underskott på mer än fyra miljarder kronor sedan bildandet år 1999 och en sammanlagd framtida pensionsskuld till de anställda på över 12 miljarder kronor ser det mörkt ut för organisationen.

Annons

Oförmågan att som planerat minska den egna personalens sjukskrivningar kommer därför olägligt. Tvärt emot det uppställda målet har antalet sjukskrivningsdagar hos personalen stigit. I dag är sjukfrånvaron 27,9 dagar per anställd. Högst är antalet sjukdagar bland kvinnlig städpersonal, som har 67,7 dagar. Deras manliga kollegor ligger på andra plats med 60.9 dagar per år. Minst sjukskrivna är manliga läkare med 5,6 dagar.

Politikerna på regionnivå har misslyckats som arbetsgivare. Men problemet gäller hela landet. Kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensionerna har blivit samhällets största enskilda utgiftspost. Och regeringens kampanj mot de ökade sjuktalen knappt satt några mätbara spår i statistiken. Regeringens särskilde utredare Anne Hedborg konstaterade på DN debatt i går att förtidspensioneringen av människor födda på 1960-talet visar en oroande ökningstakt. Dagen innan meddelade Läkarförbundet att man kommit överens med Försäkringskassan och landstingen om en rad luddiga åtgärder som till exempel riktlinjer, samverkan, policies, forskning och kommittéer för att få grepp på sjukskrivningstalen.

Anställda inom vård och omsorg har hög benägenhet att bli sjukskrivna. Förhållandet beror inte minst på köns- och åldersfördelning. Många inom vården är kvinnor i åldern 50+ med förslitningsskador och ryggproblem efter decennier i ett slitsamt värv. Men samtidigt har till exempel det lilla privatdrivna sjukhuset i Simrishamn visat på sjunkande sjuktal, jämfört med jätten Region Skåne. Den omdiskuterade driftsformen har onekligen något att lära ut till planerarna i Kristianstad.

Men den som ska bekämpa sjukskrivningstalen har också att kämpa mot starka krafter som styr individernas beteende. Den arbetslöse, med begränsat antal dagar i arbetslöshetsersättningen, väljer hellre långtidssjukskrivning före a-kassa. Föräldrar hellre vård av sjukt barn utan karensdag än egen sjukfrånvaro med en ersättningslös dag. Ovanpå detta ser hellre Ams och numera även arbetsgivarna att den långtidsarbetslöse mönstras ut som sjukpensionär än blir kvar i a-kassa eller långtidssjukskrivning.

Region Skånes anställda har blivit sjukare. Men det är mer ett symptom på osundheten i hela systemet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons