Annons
Nyheter

Signerat Petter Birgersson Trelleborg behöver en kriskommission

Nyheter • Publicerad 6 december 2005

Trelleborgshems vd Leif Persson har avgått. Officiellt sägs att det handlar om en konflikt med en styrelseledamot i bolaget. Sedan är det tyst. Det verkar först ytterst märkligt. Antingen har man styrelsens förtroende eller inte.

Styrelsens ordförande Gerd Klein (s) har inte uttalat något annat än förtroende för Leif Persson. Vice ordförande Göran Gunnesson (m) har fullt förtroende. Likadant med Birger Lindgren (spi) och Bertil Andersson (kd). För ett år sedan stod alla samlade bakom Leif Persson, trots att han fällts för mutbrott. En mindre förseelse menade styrelsen, och uttalade sitt fortsatta förtroende.

Annons

Så varför skulle då Leif Persson avgå nu, på grund av något så diffust som en konflikt med en enskild styrelseledamot? Underligt.

Så underligt blir det nu inte om man tänker efter. Det finns en tung styrelseledamot i Trelleborgshem. Tyngre än styrelsens ordförande, tyngre än hela styrelsen tillsammans. Han heter Egil Ahl (s) och är som bekant kommunstyrelsens ordförande.

Här om veckan presenterade Egil Ahl och arkitekten Sten Jonson nya planer för Fagerängen, ett av Trelleborgshems bostadsområden. Förändringarna var inte bolagets vd Leif Perssons planer. Det var Egil Ahls planer.

Nu lämnar Leif Persson sitt uppdrag, för att han har en konflikt med en styrelseledamot. Gissa vem?

Vem är det då som styr Trelleborgshem och får vd att lämna sitt jobb? Det är inte styrelsen i sin helhet, det är inte bolagets styrelseordförande, det är inte vd. Det är uppenbarligen kommunstyrelsens ordförande.

Så samlad är makten i Trelleborg.

Problemen med Trelleborgshem är många. Det tvingar kommuninvånarna att vara delägare i ett lokalt fastighetsimperium. Trelleborgshem har enligt den egna hemsidan över 2 000 bostäder i sitt bestånd. Och inte nog med det. Expansionsplanerna är stora, kommunen säljer ut stora tomtområden till lågt pris till sitt eget bolag, och bygger vidare på alla typer av hus. Varför?

Expansionen av bostäder i kommunen bör ske i lagom takt, med utförsäljning av tomtmark till marknadsmässiga priser till privatpersoner och entreprenörer. Det kommunala bolaget behövs inte på den marknaden. Politiker ska inte vara företagare. Kommunstyrelseordföranden ska inte bygga företagsimperier.

Ska det över huvud taget finnas offentligt ägda bolag så ska insynen vara stor och makten tydlig. Så fungerar det inte i Trelleborg. Där avgår vd i bostadsbolaget inte för att han blivit fälld för mutbrott. Han avgår för en konflikt med en "enskild styrelseledamot"...

Det är inte utan att Trelleborg behöver sin egen kriskommission.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons