Annons
Nyheter

Sifferexercis i skolbänken

Nyheter • Publicerad 1 april 2009
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på besök i Trelleborg.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på besök i Trelleborg.Foto: Foto: Malin Palm

Rapporterna om finanskrisens effekter duggar tätt. Det innebär mycket siff­erexercis. I tisdags kom Konjunkturinstitutet, KI, med en dyster prognos om en nedgång 2009 i den svenska ekonomin på 3,9 procent och 250 000 färre jobb till i slutet av 2010.Finansminister Anders Borg (M) spädde igår på de dystra tongångarna. Regeringen spår en nedgång i år på 4,2 procent och en arbetslöshet på 11 procent till 2011.Konjunkturnedgången drabbar kommunerna hårt och i förlängningen skolan.Under onsdagen var Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i Trelleborg och besökte bland annat skolor och träffade kommunpolitiker. Hon presenterade också siffror. Uppemot 1 300 lärare har fram till denna vecka varslats om uppsägning i Sverige. Utöver detta talar Eva-Lis Sirén också om tysta varsel, som till exempel tjänster som inte tillsätts efter att lärare pensioneras.För att lösa den kommande skol­krisen uppmanar hon regeringen att öronmärka mer statliga medel till skolorna och hon vill att kommunerna ska prioritera skolorna mer. Görs inget nu blir 2010 ett nattsvart år, säger hon.

Situationen är verkligen allvarlig och något måste göras nu. Det är inte rättvist att en lågkonjunktur ska drabba de som börjar skolan nu.Under Trelleborgsbesöket presenterade Eva-Lis Sirén siffror om läget på Trelleborgs skolor. Vad gäller undervisningsresurser per elev kommer Trelleborg på 215:e plats av totalt 290 kommuner i Sverige. En ännu sämre placering har kommunen även vad gäller lärartäthet, 257:e plats. Statistiken kommer från Lärarförbundets rankning av landets skolkommuner som presenteras årligen i september. Uppgifterna kommer från förra årets lista och gäller 2007.Totalt utgår man från 14 olika kriterier i bedömningen av skolkommunerna. I kriterier vad gäller elevernas resultat uppges Trelleborg ligga bättre till, något som tyder på att man satsade mer på skolorna för fem, tio år sedan.För det är ju så, satsar man på skolorna nu kommer resultaten först när eleverna slutar skolan.Det hade varit bra för analysen, för att en få heltäckande bild, att få ta del av hela undersökningen. Hur ligger Trelleborg till i de övriga kategorierna? Var hamnar Trelleborg totalt när man rankar landets skolkommuner?Det sammanhanget ges tyvärr inte då Lärarförbundet valt att bara publicera de femton bästa kommunerna i undersökningen. Skälen till detta är att man vill uppmuntra kommuner som är framgångsrika inom skolutveckling samt att kommunernas placering endast är intressant tillsammans med en analys av den lokala bakgrunden. En sådan analys hade självklart varit välkommen, särskilt i tider då skolorna hotas av stora nedskärningar, även i Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons