Sextetten svårt skadeskjuten
Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m) och sexpartialliansen torpederades på måndagskvällen inifrån. Och det i en av Trelleborgs viktigaste infrastrukturfrågor någonsin.
Allt skedde på ett, utan att överdriva, häpnadsväckande sätt. Ett förslag från en enskild moderat, Bengt Gunnarsson, fick fullmäktige att svänga angående E 6- dragningen. Gunnarsson fick med sig sverigedemokraterna och socialdemokraterna på att skjuta frågan om E 6-sträckan från Skegrie och in mot Trelleborg på framtiden.
Socialdemokrater och sverigedemokrater fann varandra i att egentligen inte fatta något beslut alls, mer än att stoppa kommunstyrelsens förslag. Ett förslag som sverigedemokraterna tidigare stött i kommunstyrelsen. Per Klarberg (sd), gick också upp tidigt under kvällen och förklarade att det var historiskt att ett beslut om att vägen äntligen ska byggas ut skulle fattas, och meddelade att regionfullmäktige samma eftermiddag röstat igenom sin del av finansieringen. Men den sverigedemokratiska övertygelsen höll alltså inte ens kvällen ut.
Överraskningarna var många för åhörarna. Efter skarp kritik från de egna leden mot Bengt Gunnarssons sena förslag gick kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson – också hon moderat – upp i talarstolen och förklarade att förslaget egentligen var hennes. I praktiken blev alltså kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ulf Bingsgård och hans sexpartiallians, skjuten i sank av partikamraten som sitter på kommunfullmäktiges ordförandestol.
Det här beslutet, eller icke-beslutet som det egentligen är, har många dimensioner. Det viktigaste i praktiken är att politikerna i Trelleborg fortfarande inte kan ge klartecken om hur man vill ha E 6 mot hamnen. I gårdagsdebatten framstod det som att Skegrie – Trelleborg inte är någon avgörande sträcka , men faktum är att det är en av de farligaste delarna av E 6. Här behövs motorväg. Nu blir det temporära lösningar i form av 2+1- väg – en lösning som är avsevärt bättre än landsväg utan åtskillnad av vägbanorna, men som egentligen inte lämpar sig särskilt väl för tät tung trafik av E6-format en vardagsmorgon. I praktiken är gårdagens fullmäktigebeslut lika mycket ett icke-beslut som den återremittering av ärendet som socialdemokraterna på egen hand hade kunnat driva igenom. Alla är eniga om att alternativ ett och två – att dra vägen längs nuvarande sträckning, eller att dra den i en böj från Skegrie, har sina uppenbara nackdelar respektive fördelar. Alla – åtminstone nästan – är också eniga om att en ringväg behövs. Men beslutet blev: inget alls. I praktiken betyder det att trafiken kommer att fortsätta gå längs nuvarande sträckning, men med sämre säkerhetsstandard än motorväg, till dess att Trelleborgspolitikerna funnit fram till den lösning som de misslyckats att hitta hittills.
Samtidigt står det klart att alliansen i denna fråga inte lyckats förbereda sig tillräckligt väl, och tanken på att skjuta ringvägen på framtiden och lösa den för sig, fallerade. Förhoppningsvis kan ändå bygget dra i gång från Vellinge och fram till Skegrie, även om det påpekades från Åke Svensson (kd) att regionfullmäktiges beslut innebar klartecken för finansiering fram till Maglarp. Huruvida det får några praktiska konsekvenser när sträckan kortas återstår att se.
För Trelleborgsalliansen innebär gårdagskvällen en rejäl knäck. Den var tänkt att firas i samförstånd över en bit tårta. Men den tårtan – om de ens brydde sig om den – smakade bittert för de sex allianspartiernas företrädare.
Det är uppenbart att konfliktlinjerna inom moderaterna är stora på flera områden. Bengt Gunnarsson är skolnämndens ordförande. Redan i valrörelsen, som valledare för moderaterna, gick han ut och förespråkade en annan kommunalrådskandidat än Ulf Bingsgård. Och i en pågående strid om skolnämndens resurser hävdar Gunnarsson att Bingsgård inte förstår verksamhetens förutsättningar, medan Bingsgård menar att skolan i Trelleborg är dyrare än i andra kommuner och att den kan skötas ekonomiskt effektivare. Denna djupa personkonflikt fick nya dimensioner i går, när kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson gav Bengt Gunnarsson sitt stöd.
För Trelleborgsalliansen är skadorna svåra. När sverigedemokrater och socialdemokrater bjudits in av en alliansmedlem till att stoppa en stor prestigefråga för såväl det egna kommunalrådet som för alliansens övriga partiföreträdare, blir det oerhört svårt att komma vidare. Frågan är om det räcker med att ösa vatten för att rädda manskapet, eller om man måste överge skeppet och söka sig till livbåtarna – samt lämna åt socialdemokraterna att ta över rodret för att i samråd med sverigedemokraterna finna vägen fram till Trelleborg.