Annons
Nyheter

Sexövergrepp okej i lagen?

De två nämndemännen i hovrätten, ickejurister, ville döma de fyra unga männen i Tumbamålet för sexuellt utnyttjande. Juristerna i domstolen anser däremot inte att de anklagades grova utnyttjande av kvinnan -- en akt utan en mänsklig tanke om kvinnan hos någon av de i samförstånd handlande männen -- är kriminellt i lagens ögon.
Nyheter • Publicerad 10 november 2003

Politikerna, som stiftar lagarna, är liksom den stora majoriteten av svenska befolkningen, upprörda och förbannade. Det svenska rättssystemet anser att det är okej för män att förgripa sig mot kvinnor, så länge det inte går bevisa att de förstått att kvinnan är så drogad att hon inte kan göra motstånd. För så absurt är det. Rätten anser att kvinnan var redlöst berusad och därmed hjälplös -- men att ingen av de fyra männen var tillräckligt begåvade för att förstå det och då är det fritt fram att göra hur man vill med kvinnokroppen. "Sammanfattningsvis kom vi fram till att det är visat att hon var i ett hjälplöst tillstånd men att det sett från männens synpunkt inte är visat att de insåg det", förklarar rådmannen i hovrätten domen. Samlag är som namnet visar sexuellt umgänge i samförstånd. Kan inte männen göra troligt att de var och en haft kvinnans samtycke att tillfredsställa sina lustar så har de inte heller haft samlag med kvinnan. Då är det ett brott i allmänhetens ögon, vad det verkar också i lagstiftarnas (politikernas) ögon -- men alltså inte för domstolarna som tolkar lagen. Vad anser då de högsta juristerna själva? Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, menar att alla sexuella övergrepp inte är förbjudna i lag i dag: "Det är hög tid att förbjuda sexuella övergrepp", skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet 7 november. Vidare Madeleine Leijonhufvud: "Ta bort livremmen -- de extra kraven på våld, hot, tvång och hjälplöst tillstånd -- i grundbestämmelsen om vad som är ett sexuellt övergrepp. Låt våld, hot, tvång eller hjälplöst tillstånd, när sådant förekommit och kunnat bevisas, vara försvårande omständigheter, som leder till högre straff". Madeleine Leijonhufvud har helt rätt. Och är det så att lagstiftningen inte räcker till så måste en ändring till snabbt. Lagen måste göra pojkar och män ansvariga för sina handlingar. Att stifta sådana tydliga lagar borde vara lätt. Det hjälper inte dagens offer, men ger oss i framtiden en lagstiftning som står i paritet med det allmänna rättsmedvetandet. Därför är det av största vikt att riksåklagaren kräver att Högsta domstolen tar upp fallet. Vi måste få klart för oss om den rådande lagstiftningen är så slapphänt och kvinnoförtryckande som tingsrätt och hovrätt tolkat den. Om nu domstolarna dömer rätt, och dömer som de gjort i flera uppmärksammade mål, så måste alla upprörda ledande politikerna se sig själva i spegeln och fråga: har jag något ansvar för att det blivit så här?

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons