Annons
Nyheter

Sett från ett virusperspektiv

Nyheter • Publicerad 1 maj 2009

Förra sommaren fastnade jag för datorspelet Pandemic 2. Spelet går ut på att utveckla en sjukdom som kan spridas över hela världen med syftet att så många som möjligt ska dö.

Det låter kanske fruktansvärt att ta upp detta då vi kan ha en pandemi på gång där många människor riskerar att dö. Men först och främst, Pandemic 2 är ett spel, det är inte på riktigt.

Annons

Det finns också en annan sida av saken har jag upptäckt. Trots att spelet inte är så värst avancerat lärde jag mig något av det.

I Pandemic 2 får man välja om man vill vara ett virus, en bakterie eller en parasit. Jag valde alltid ett virus. Spelet börjar med att en sjukdom bryter ut någonstans i världen och sedan får man själv bestämma hur den ska utvecklas, till exempel hur den kan spridas, vilka symptom den ska ha och hur tålig den är mot läkemedel.

Man lär sig snabbt att en sjukdom med hög dödlighet har svårt för att sprida sig eftersom bärarna av sjukdomen inte lever så länge att de kan sprida sjukdomen. En annan lärdom är att i takt med att sjukdomen sprids över jorden agerar länderna mycket snabbt. Skolor, flygplatser och hamnar stängs. Sedan går världens regeringar ihop och börjar utveckla vaccin. Och detta har man att – utifrån sjukdomens perspektiv – att jobba mot.

Trots de enkla reglerna i spelet finns det en dynamik som är förbluffande komplicerat.

Om vi nu lämnar spelets värld och förflyttar oss till verkligheten. Vad gäller nu? En av de allra första åtgärderna mot svininfluensan när de första larmen kom från Mexiko var att stänga skolor och universitet. Att ta fram ett nytt vaccin mot influensan kan ta upp till ett halvår att få fram. Det påminner om situationen i spelet.

En annan lärdom från både spelets värld och verkligheten är att information sprids snabbare än virus. Men det gäller att få fram rätt och relevant information. Fast för mycket information leder också till onödig oro hos befolkningen. Och här finns ett stort problem: Hur ska medier förmedla influensalarm på ett bra sätt?

Sett från ett virus perspektiv är det ingen skillnad på om oron är stor eller inte hos den som smittas. Men vi människor har mycket att vinna på att inte oroas i onödan. Det gäller bara att hitta en lagom nivå för det. Tyvärr kan influensalarm i dagens globaliserade medie­värld spridas precis som ett virus och därigenom orsaka större skada än själva sjukdomen.

På samma sätt kan influensan smitta ner världsekonomin genom att själva risken för en pandemi skapar en osäkerhet och hotar tillväxten. En redan krasslig världsekonomi kan drabbas av ytterligare en släng av snuva, skulle man kunna uttrycka det.

Än så länge har vi inte facit i hand vad gäller svininfluensan. En sak är dock säker, det kommer en pandemi förr eller senare. Man brukar räknar med ungefär 30 år mellan pandemier. I dag är det är mer än fyrtio år senast. Det är mycket som pekar på att nästa pandemi är här.

Mattias Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons