Annons
Nyheter

Sänk kommunalskatten

Nyheter • Publicerad 22 augusti 2006

Trelleborgs kommun hade länge en tämligen låg skatt, precis som traditionen är i Sydvästra Skåne. För ett par år sedan höjdes så skatten med 75 öre. Det betydde en välfärdsförsämring på 3 000 kronor om året för ett familjehushåll med 400 000 kronor i sammanlagd årsinkomst.

Trelleborgarnas inkomster ligger i genomsnitt nästan en tiondel under genomsnittsvenskens. Desto viktigare då att hushållen får behålla så mycket som möjligt av sina intjänade pengar. Att lägga tillbaka den skattehöjning som räddade kommunens ekonomi på bekostnad av hushållskassorna, borde därför vara ett första mål i goda tider som nu.

Annons

Det kan ske genom att ta bort så många onödiga utgifter som möjligt och koncentrera verksamheten till kärnområdena inom det kommunala uppdraget. Det ska skötas så effektivt som möjligt och hela tiden utvärderas kvalitetsmässigt.

Trelleborg är ingen slöskommun – det finns många som är betydligt värre på att använda invånarnas skattepengar på märkliga sidoprojekt. Men det betyder inte heller att Trelleborg är bäst på att hushålla med pengarna. Mycket finns att göra. Varje ny utgift ska ställas mot att det faktiskt är kommuninvånarnas pengar som används.

Visst är det enklast att tala om skattehöjning, som riksdags- och fullmäktigeledamoten Catherine Persson gjorde i gårdagens TA. Svårare är att se till att resurserna används så bra som möjligt. Det går – självklart.

I Vellinge kostade till exempel äldre- och handikappomsorgen 9 486 kronor per invånare mot 12326 kronor per invånare i Trelleborg, enligt Statistiska centralbyråns siffror för 2005. I Svedala kostade omsorgen 9 202 kronor, i Staffanstorp 8 408 kronor, i Lomma 8 915 kronor, i Kävlinge 9 785 kronor. Att ligga i den nivån borde vara ett mål för Trelleborg. Som den gamle socialdemokratiske socialministern Gustav Möller uttryckte det: "Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga."

Med lägre skatter går valet om vad pengarna ska användas till från politikerna till individerna och familjerna. Det ger också effekter på konsumtionen hos de lokala företagen, vilket öppnar för fler jobb i den privata sektorn. Därför ska skatten sänkas. 25 öre skattesänkning om året i fyra år är ett rimligt mål.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons