Annons
Nyheter

Så mycket mer än en fotbollstriumf

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007
Irakier firar fotbollstriumfen. BILD: BERTIL ERICSON, SCANPIX
Irakier firar fotbollstriumfen. BILD: BERTIL ERICSON, SCANPIXFoto: 

Iraks fotbollslandslag gick segrande ur de asiatiska mästerskapen. Glädjen förenade irakierna på städernas gator runt om i världen. I Bagdad trotsades utegångsförbudet, i Stockholm blockerades gatorna och Sergels torg fylldes av segerrusiga exilirakier och i Trelleborg sköts glädjeraketer mot sommarnattshimlen. För en stund var det gemensam nationell glädje som fick dominera.

Fotbollssegern visar kontrasten mellan det gamla och det nya. Med söndagens vinstmatch visade spelare med olika religiöst och geografiskt ursprung hur en laginsats kan bära långt. Och de gjorde det med vinsten som mål, inte av rädsla för vad en förlust skulle kunna bära med sig.

Annons

Förändringen till en normal idrottskultur gav snabbt resultat på fotbollsplanen. Iraks brasilianske förbundskapten Jorvan Vieria förklarade efter en tidigare seger mot Australien den 14 juli: "Jag har sunniter, jag har shiiter, och jag har inga problem med det. De talar aldrig om politik." (Time Magazine)

Under Saddam Hussein var det fruktan som skulle ge Irak idrottsliga framgångar. Saddams son, Uday Hussein, var känd för att plåga de idrottsmän som inte föll honom i smaken. Och då inte bara de som avvek politiskt.

När Irak missade att kvalificera sig till fotbolls-VM 1998 beslutade Uday Hussein att lagets spelare skulle straffas för att ha vanärat landet. Spelare som var med i laget hävdar att de torterades på order av Uday.

Liknande vittnesmål kommer från idrottsmän på internationell nivå i andra sporter. Som ordförande för Iraks nationella olympiska kommitté ska Uday Hussein ha fängslat, förnedrat, slagit och plågat de idrottsmän som inte lyckades tillräckligt väl.

Kanske är det överdrivet att hoppas på att en fotbollsseger ska bidra till att stabilisera Irak, och stärka de moderata krafterna på bekostnad av de extrema. Men någonstans väcker det ändå hopp om att den majoritet av människor som vill se framåt och vill bygga en trygg och fungerande tillvaro till slut kommer att segra.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons