Annons
Nyheter

S-budget öppnar upp för pågatåg

Inom partipolitik på riksnivå är man överens om vilken politik som ska föras. Det säger sig självt, det är därför politiker verkar inom ett parti.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2009

Men en fråga är ofta känslig, det är satsningar på infrastruktur. Varje politiker har sin hemkommun, sin hemmaregion, att kämpa för. Där kan det uppstå spänningar inom ett parti, särskilt i ett land som Sverige med sin långsmala form.

När Socialdemokraterna på tisdagen presenterade sin budgetmotion i Trelleborg var självklart frågan om infrastruktur intressant. Vad vill partiet om de får makten nästa mandatperiod? Blir det pengar till en utbyggd Trelleborgsbana med pågatåg?

Annons

På tisdagen presenterade riksdagsledamoten Bo Bernhardsson och Trelle­borgs oppositionsråd Catherine Persson Socialdemokraternas budgetmotion. Platsen var väl vald, arbetsförmedlingen, eftersom S-budgeten tar sikte på sysselsättningen.

Totalt vill partiet satsa på drygt 50 000 nya utbildningsplatser. Lika många jobb ska också skapas genom olika satsningar. Omräknat för Trelleborgs del skulle det innebära 220 nya utbildningsplatser och lika många jobb. Det ska jämföras med att det i dag finns cirka 1160 som är arbetslösa i Trelleborg och ytterligare 230 ungdomar som är utan jobb.

Finansminister Anders Borg (M) brukar säga att oppositionen kör med överbudspolitik. Vad alliansen än säger kommer oppositionen sedan alltid att höja budet med mer satsningar, menar han. Det stämmer väl på Social­demokraternas budgetmotion. Trots alliansens utbildningssatsning i sin budget så räcker det inte, menar S.

Det finns också framtida frågetecken för S-budgeten. Hur kommer oppo­sitionens budget att se ut? Kommer S, V och MP överens? Det mesta pekar på att oppositionspartierna lägger en gemensam budget till våren, men vägen fram dit kantas av problem där de mindre partierna vill ha så mycket att säga till om som möjligt. Det ska jämföras med alliansregeringen som nu fått upp ångan i sitt välsmorda samarbete.

Den stora skiljelinjen mellan alliansen och Socialdemokraterna ligger i skattepolitiken. När alliansen till årsskiftet genomför det fjärde jobbskatte­avdraget är det något som Socialdemokraterna motsätter sig. Även om både alliansens och Socialdemokraternas budgetar är underfinansierade är alliansens arbetslinje att föredra. Det ska löna sig att arbeta och verkligen jobba för att få ett arbete.

Ett talande exempel från verkligheten kommer denna vecka från Lund. I måndags ställde sig arbetslöse Linus Billqvist utanför Lunds centralstation med ett plakat där det stod: ”Jag är djävligt trött på att vara arbetslös!” I Sydsvenskan meddelade 21-årige Linus Billqvist att han skulle stå i två veckor för att få ett arbete. På tisdagen kom beskedet, redan på måndag börjar han på Hilton Hotell i Köpenhamn. Det lönar sig att verkligen lägga ner jobb för att få ett arbete.

Och så var det det här med infrastrukturen. Till den infrastrukturplan för 2010–2021 som nu är ute på remiss vill Socialdemokrater satsa ytterligare 40 miljarder kronor. Det skulle i så fall öppna upp för att det finns pengar till en utbyggd Trelleborgsbana med pågatåg.

Nu är det ytterst den nuvarande regeringen som under våren ska fatta beslut om den nya planen. Men för att det ska bli pågatåg till Trelleborg inom rimlig tid måste regeringen gå emot Banverkets prioriteringar. Annars får Trelleborg hoppas på en Socialdemokratisk regering. Vad säger alliansregeringen om det?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons