Annons
Nyheter

Rysk roulette på nätet

Nyheter • Publicerad 17 juni 2008
Piller. ARKIV: Henrik Montgomery/PRESSENS BILD 2005
Piller. ARKIV: Henrik Montgomery/PRESSENS BILD 2005Foto: 

I mars dog 17-årige Robert från Åkersberga efter att han provat drogen dextrometorfan, DXM. Nu har ett tiotal av hans vänner lyckats samla ihop 13 000 namnunderskrifter för att hejda drogen.

I veckan lämnades underskrifterna över till folkhälsominister Maria Larsson (kd). Ungdomarna hade ett tydligt mål: ett omedelbart förbud.

Annons

"Politikerna måste agera mycket fortare för folk dör", sade Emma Sulkakoski, 17, i Aftonbladet.

Men något sådant besked fick de inte av folkhälsoministern. Drogen kommer att narkotikaklassas, var svaret. Men det tar tid – antagligen sker det först i höst.

DXM var tidigare en vanlig ingrediens i hostmedicin. Nu har medlet blivit en populär partydrog bland ungdomar. På olika forum och nätsajter kan man läsa tonåringarnas egna berättelser om hur de köper, testar och blandar drogen.

Det är ruset de är ute efter: DXM ger hallucinationer, som kan uppfattas som lustfyllda. Men drogen är långt ifrån ofarlig. Den kan också ge kramper, kräkningar och andningsstillestånd.

Allra farligast är det om man blandar DXM med alkohol. Bara under det senaste halvåret har flera ungdomar dött sedan de testat DXM. Andra får men för livet.

Sedan ett år tillbaka är DXM klassad som "hälsovådlig", vilket betyder att man behöver tillstånd från Folkhälsoinstitutet för att sälja den. Men det verkar inte påverkan handeln – än så länge är det lätt att få tag i drogen via internet.

Näthandeln med droger är ett växande problem. Det handlar dels om preparat som DXM, som inte har hunnit klassas som narkotika, dels om olagliga medel.

Det dyker ständigt upp nya kemiska preparat som ligger i lagens gråzon. De som producerar och säljer drogerna hittar hela tiden sätt att komma runt lagstiftningen – exempelvis genom att ändra en liten beståndsdel i den kemiska sammansättningen.

Köparna tror möjligen att de kan kontrollera vad de sätter i sig, men de har i praktiken ingen möjlighet att veta vad de får. När Statens kriminaltekniska laboratorium nyligen undersökte ett antal preparat som köpts över nätet visade det sig att de ofta innehöll andra substanser än vad säljarna påstått. Ibland handlade det om relativt ofarliga medel, ibland var preparaten extremt hälsofarliga.

Ytterligare ett problem är att en del av dem som köper och säljer är mycket unga. Numera behöver drogköparna inte skaffa sig personliga kontakter med droglangare. Beställningarna kan göras vid datorn i pojk- eller flickrummet och drogerna kommer direkt hem, väl dolda i brev och paket.

Annons

Enligt Maria Larsson arbetar regeringen på ett förslag som går ut på att det blir förbjudet att använda preparat under tiden de utreds för narkotikaklassning.

Men det lär inte räcka för att hejda den dystra trenden. Föräldrar och lärare måste läsa på och se till att informera alla ungdomar om riskerna med nätdrogerna. På nätsajterna framställs det som enkelt och ofarligt att köpa droger – men i verkligheten är det lika osäkert som att spela rysk roulette.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons